Рибата скат Шарлот, забременяла без мъжки екземпляр, страда от рядко репродуктивно заболяване, предаде телевизионният канал Скай нюз, като цитира представител на обитавания от нея аквариум в щата Северна Каролина. 

Случаят се превърна във водеща новина за световните медии през зимата. 

Според специалистите в аквариума рибата е "развила рядко заболяване, което е повлияло негативно на репродуктивната й система", пише БТА. Шарлот привлече вниманието на международната общност през февруари т.г., когато беше съобщено, че носи "между три и четири малки", въпреки че не е срещала мъжки скат от осем години.

"Това е наистина странно и уникално явление", каза тогава Бренда Реймър, изпълнителен директор на аквариума, докато предаваше на живо ултразвука на обитателката му.

"Мнозина питат за името на репродуктивното заболяване, но то е просто вид репродуктивно заболяване", се казва в актуална публикация на аквариума в социалните мрежи. В нея се уточнява, че "активно търсят повече информация". 

Оттам добавят, че са открили изследвания, проведени върху друг вид скатове, но нито едно върху кръгли - видът, чийто представител е Шарлот.

Аквариумът затвори в събота, докато екипът "продължава да се грижи за Шарлот и да се консултира с медицинския й екип", отбелязва Скай нюз.
 
Преди да открият бременността, служителите на аквариума смятат, че рибата страда от рак, след като започва да се "подува".

Скоро обаче откриват, че Шарлот е бременна.

Хиляди хора споделиха теориите си за това как е забременяла, като някои твърдяха, че тя е била оплодена от мъжка акула, живееща в аквариума. Експертите обаче отхвърлиха това твърдение.

"Морфологията на мъжката акула не е задължително да съвпада с тази на женския кръгъл скат", казва Бенджамин Пърлман от Калифорнийския държавен университет в Лонг Бийч пред телевизия Ен Би Си.

Реймър заяви, че сега вярва, че Шарлот е забременяла чрез партеногенеза, при която яйцеклетка на женска се опложда от собствените й клетки. Ако случаят е такъв, рибата скат вероятно ще може да ражда само женски, тъй като те ще бъдат нейни клонинги, казват от аквариума.

В публикация в социалните мрежи, в която се призовават хората да спрат да "подценяват" откритието на аквариума, Реймър казва: "Само защото нещо не се е случило или не е документирано, не го прави невъзможно".

Рибата е на възраст между 12 и 16 години и е осиновена преди осем години.