- Логото с изображение на жаба не е доказателство, че даден хранителен продукт съдържа насекоми;

- Това е лого на неправителствена организация, което показва, че стоката отговаря на стандартите за устойчиво земеделие;

- Твърдението, че в редица храни и напитки се слагат насекоми – без знанието на потребителите, не отговаря на истината и е част от по-голяма дезинформационна кампания.

Публикации във Фейсбук твърдят, че лого с изображение на жаба показва наличието на насекоми в храни и напитки. Един от постовете дава пример с известен шоколадов десерт. Снимката е придружена със следния текст: „Това е знакът, показващ съдържание на насекоми! Вече е в търговската мрежа!“.

„Жабката” е знак за качество, а не доказателство за скрити съставки

Използваното лого в публикацията е на международната неправителствена организация Rainforest Alliance, чиито дейности са свързани със защита на горите, подпомагане на фермерите и намаляване ефекта на климатичните промени. 

Като част от тези усилия организацията поддържа знак за качество Rainforest Alliance Certified. Той гарантира, че продуктите са съобразени с трите аспекта на устойчивото развитие – социален, икономически и екологичен. Право да използват логото върху своите продукти, компаниите получават след независима оценка на експерти дали производството им отговаря на основни изисквания, свързани с опазването на горите и водите, на климата, на човешките права и на поминъка на фермерите.

Наскоро логото на Rainforest Alliance стана повод за други подвеждащи публикации в социалните мрежи. Твърдението тогава беше, че „логото с жабата“ показва, че в продукта или напитката се съдържа хербицидът атразин. Проверка на Factcheck.bg опроверга това твърдение, както и друго – че веществото превръща мъжете в жени.

Дезинформацията за насекоми в храната не е нова

Неверни публикации по темата с насекоми в храните, които целят да всеят страх, се появиха за първи път в началото на тази година. Повод за тях станаха няколко решения на Европейската комисия (ЕК) да позволи използването на прах от домашен щурец, ларви на брашнен бръмбар и други при производството на редица храни. 

Разрешителните обаче се отнасят само и единствено за конкретни продукти на определени производители. Решенията на ЕК не дават свобода на търговците да използват за производството на своите продукти свободно отглеждани щурци, скакалци, гъсеници, буби и други подобни. Не е вярно също, че хората ще ядат насекоми без да знаят, тъй като производителите са задължени да напишат на етикета на своя продукт, че той съдържа прах от домашен щурец, например.

Проверено:

Не е вярно, че логото с изображение на жаба доказва, че даден хранителен продукт съдържа насекоми. Това е знак за качество на неправителствената организация Alliance Certified, който гарантира, че храната е произведена съгласно стандартите за устойчиво земеделие.

Автор: Кристиян Юлзари; източник: Factcheck.bg

Източници:

- Не е вярно, че хербицидът атразин превръща мъжете в жени: https://factcheck.bg/ne-herbicidat-atrazin-ne-mozhe-da-prevarne-mazhete-v-zheni/

- Не е вярно, че ,,хората вече ще ядат насекоми, без да го знаят“ с разрешение на ЕС: https://factcheck.bg/ne-e-vyarno-che-horata-veche-shte-yadat-nasekomi-bez-da-go-znayat-s-razreshenie-na-es/

- Rainforest Alliance: https://www.rainforest-alliance.org/ 

- What Does “Rainforest Alliance Certified” Mean?: https://www.rainforest-alliance.org/insights/what-does-rainforest-alliance-certified-mean/