Шимпанзетата участват в различни сфери на живота и могат да се срещнат на много места. Където и да ги видите, е твърде вероятно да ви изненадат с интелекта си. Дали в цирка, в зоологическата градина или при тест за интелигентност, тези животни доказват, че са забележително умни.

Известен факт е например, че дивите шимпанзета, живеещи в дъждовните гори на Гвинея, не само разпознават капаните, поставени от местните ловци, но и знаят как да ги обезвреждат.

Тези маймуни много бързо се учат, много бързо схващат как да си служат с предоставен им инструмент, за да постигнат целта си. Впечатляващо е, че учат само с наблюдение и проба.

Шимпанзетата могат да отворят врата с ключ, могат да поправят и да ползват инструмент, могат да рисуват картини. По отношение на прецизността на изпълнение на тези задачи спокойно могат да се конкурират с малките деца.

Друго, което впечатлява при шимпанзетата, е умението да създават приятелства. Според изследванията с напредването на възрастта се оказва, че повечето от тях имат все по-малко приятели. В сравнение при хората е обратното – колкото повече растем и съзряваме, толкова по-богат житейски опит имаме и съответно разширяваме социалния си кръг.

Обикновено живеят около 40 години, но има случаи, които далеч надхвърлят тази цифра – някои доживяват до 60-годишна възраст.