Еволюционните биолози често се сблъскват с въпроса: "Ако хората са произлезли от маймуни, защо тези животни все още съществуват?" Можем да попитаме също така и защо по света няма полушимпанзета, получовеци, които да показват прехода от примитивните маймуни към Homo sapiens. Тези въпроси обаче са натоварени с куп презумпции и погрешни схващания за начина, по който функционира еволюцията.

Ключът е в разбирането, че еволюцията не е линейна. Добре познатата рисунка на прегърбено шимпанзе до изправена маймуна, последвана от човек, носещ копие, е подвеждаща.

По-добрият начин да мислим за еволюцията - и по-специално за човешката - е, че ние сме братовчеди на шимпанзетата и другите човекоподобни маймуни, а не пряко „дете“.

На Дървото на живота нашият клон е бил отделен от шимпанзетата в продължение на милиони години - ние не сме еволюирали директно от шимпанзетата по линеен път, нито от която и да е друга човекоподобна маймуна или маймуна, която е жива днес.

Вместо това хората и шимпанзетата са еволюирали от общ прародител, живял преди около 6-7 милиона години. Този вече изчезнал прародител бавно еволюира с течение на времето в отговор на различни въздействия и в крайна сметка дава началото на двата вида, които определяме като Homo sapiens и шимпанзета.

За съжаление, никога не са открити убедителни останки от последния общ предшественик, тъй като вкаменелостите са откъслечни (това важи за целия живот на Земята). Въпреки това знаем, че той е съществувал, тъй като хората и шимпанзетата споделят изненадващо 98,8 % от своята ДНК.

Тези два клона - човек и шимпанзе - са по-скоро подклонове, свързани с друг, от който израстват други подклонове, обозначаващи останалите човекоподобни маймуни, известни още като хоминиди, като бонобо, горили и орангутани.  В основата на този клон можем да открием друг общ предшественик, който ни свързва с останалите маймуни (изображението по-долу).

Дървото на живота се състои от клони, които се отделят един от друг. Източник: Armin Kübelbeck, чрез Wikimedia Commons, (CC BY-SA 3.0)

Ако погледнем това родословно дърво още по-отдалече, ще видим, че клонът на маймуните в крайна сметка се среща с друг отделен клон, който означава общ прародител с маймуните. Разделението между човекоподобните маймуни и маймуните се разклонява още по-назад, преди около 25-30 милиона години. Отново в продължение на милиони години изчезналият общ предшественик в основата на клона еволюира, за да даде началото на множество различни видове.

Ако все още сте малко объркани, то следното изказване може да ви помогне:

"Твърдението, че хората са произлезли от човекоподобните маймуни, а те – от маймуните, е също толкова невярно, колкото и това, че вие сте произлезли от вашите братя и сестри, а те на свой ред - от братовчедите ви. Никой не би попитал: "Ако сте произлезли от братовчед си, защо братовчед ви все още е тук?". Въпросът "Ако хората са еволюирали от маймуните, защо все още има маймуни?" е също толкова абсурден за един еволюционен биолог", пишат Уилям Ерик Майкъл и Юджини К. Скот в статия от 2010 г., публикувана в списание Evolution: Education and Outreach.

Факт, идеята е трудна за възприемане (камо ли за обяснение с думи). Тя обаче се демонстрира лесно чрез илюстрации като горната, на която виждаме как клоновете от дървото на живота се разклоняват.

Източник: IFLScience