Кинг Конг е художествено чудовище, наподобяващо гигантска горила, което участва в няколко филма. Първият е от далечната 1933 година, следват няколко римейка от 1976 и 2005 г., както и различни продължения на първите два филма. Героят се е превърнал в една от най-известните филмови емблеми и участва също в книги, комикси, видео игри и други. Неговата роля в различните разкази е подобна: трансформация от буйстващо чудовище до трагичен антигерой.

Защо именно горила е избрана за главен герой?

Горилите са най-големите и най-силни човекоподобни маймуни, които живеят на Земята. Теглото им може да достигне до внушителните 200 кг, а височината – 2 метра. Ширината на раменете им надминава метър, а гръдният кош – два, което ги превръща в истински културисти. Само дето притежават към 10-11 пъти повече сила от един добре трениран спортист.

Най-големите примати като цяло са вегетарианци – хранят се с листа, плодове, семена, дървесна кора, корени и цветове, от време на време добавят мравки и термити към менюто си. ръцете им са значително по-дълги от краката, а тялото им е късо и масивно. Нямат опашки, а в устата си имат 32 зъба – толкова здрави, че са в състояние да прегризат 5-сантиметров клон. Техните сетива са близки до нашите: имат цветно зрение и леко късогледство. По характер са тихи, нежни и спокойни същества, обитаващи Африка. Което е далече от зловещия им имидж, дължащ се на филмовите продукции.