Гибоните са семейство Човекоподобни маймуни и са разпространени в дъждовните тропични гори на Югоизточна Азия, Североизточна Индия и Южен Китай.

Гибоните са истински специалисти по катерене и определено се смятат за най-добрите въздушни и дървесни акробати сред маймуните. Това се дължи на тяхната специфична телесна структура: предните крайници са много по-дълги от задните, а с дългите си ръце и разположените в дълбочината на дланите палци гибоните могат да се захващат от клон на клон или да се люлеят от дърво на дърво, демонстрирайки завидни акробатични умения. В изправено положение на тялото ръцете им достигат стъпалата на краката.

Люлеейки се от клон на клон, гибоните могат да се придвижват със скорост до 60 км/ч. Само с един замах могат да отскочат на разстояние от цели 10 метра. На земята се придвижват изправени, като пазят равновесие с вдигнати ръце. Скоростта им през гората е по-бърза от тази на всеки друг бозайник!

Любопитен факт е, че често страдат от фрактури на тялото. Не е чудно, нали? Все пак въпреки бързината, точността и силата на ръцете си гибоните не са застраховани срещу счупване на клон или изплъзване.

Друга характерна особеност на гибоните са техните песни. Сутрин гласовете им огласят джунглата на километри разстояние. Пеейки в дует, към който понякога се присъединява и малкото, двойките определят границите на своята територия. Пеят също и самостоятелно, когато имат за цел да привлекат партньор. Понякога песните на някои двойки са съпроводени и с впечатляващ танц около ствола на любимото им дърво. По всичко личи, че гибоните са маймуни на изкуството.