В неделя в Долината на смъртта бе измерена нова рекордна за мястото температура – 54.4 градуса по Целзий. Ако изчисленията на Национална метеорологична служба на САЩ я потвърдят, тя ще е най-високата, отчитана някога през август (с 1.7 градуса), най-високата в Долината на смъртта през най-малко последния век и една от най-високите температури, отчитани където и да е по света.

Живакът удря 54.4 градуса в 15:41 (PDT) по време на топлинна вълна, която спря електричеството и предизвика горски пожари из американския югозапад.

Дали 54.4 е световен температурен рекорд? Зависи кого питате. Според Световната метеорологична организация най-високата регистрирана температура въобще е отчетена на 10 юли 1913-а в Долината на смъртта и е била 56.7 градуса. Кристофър Бърт обаче, който проучва случая за The Weather Underground през 2016-а, се съмнява в точността на рекорда.

През 1913-а е направено друго измерване в Кебили, Тунис. То също е било по-високо от тазгодишния температурен рекорд – 55.0 градуса. Но и за него съществуавт съмнения.

Следващият рекорд, над който всички са съгласни, е отчетен на 1 юли 2013-а в Долината на смъртта – 53.9 градуса. Ако тазгодишното измерване бъде потвърдено, то ще го подобри.

Източник: Live Science