Долината на смъртта - най-големият и най-горещият национален парк на САЩ - не е метафорично понятие. Този къс земя, разположен в източната част на централна Калифорния, е заслужил името си с право. Всеки, стъпил тук, се сблъсквал с нечовешките условия за живот.

Мястото представлява огромно, трептящо солено море, заобиколено от планини, които задържат жегата и я връщат директно върху главите на хората и всичко живо попаднало там. Средната температура на въздуха е 52°С, но щом слънцето изгрее и започне да жари пустинната повърхност, земята се загрява до цели 93°С, които са достатъчни да изпечете ребърца на бавен огън. Освен това, ако имате "щастието" да попаднете в този апокалиптичен сюжет, тялото ви ще се поти толкова интензивно, че може да се обезводните опасно, преди дори да сте почувствали жажда. 

Gallery
Изглед към соленото езеро от връх Данте

Връх Данте е част от Черната планина (Black Mountains). Соленото езеро (Salt Creek) в по-голямата си част е пресъхнало и покрито с искряща сол.

Снимка: corlaffra / Shutterstock

Gallery
Кратерът Убехебе

Убехебе е голям вулканичен кратер, разположен близо до северния връх на планината Котънууд. Той е широк 1 километър, дълбок между 150 и 237 метра. Възрастта му е около 4000-7000 години.

Снимка: Lucky-photographer / Shutterstock

Gallery
Мозаичният каньон

Входът на каньона изглежда съвсем обикновен, но само след 200 метра се стеснява значително, става дълбок и се врязва в планината Тъки. Стените му са гладки и изглеждат като полиран мрамор.

Снимка: Natty Tawee / Shutterstock

Gallery
Забриски пойнт

Името Забриски пойнт идва от името на Кристиян Забриски (Christian Brevoort Zabriskie), в началото на 20-ти век е вицепрезидент на компанията Pacific Coast Borax, която добива и транспортира боракс в района. За целта той използва товарни вагони, теглени от 20 мулета. Мястото става много популярно и от филма "Забриски пойнт" (1970) на Микеланджело Антониони. Преди милиони години тук е имало огромно езеро. Тази част от долината е напълно лишена от растителност и благодарение на ерозията формира причудливи форми в различни цветове. Приличащите на планини формации са всъщност смесица от риолит, чакъл и тиня, следствие на горещите извори и вулкничната активност.

Снимка: Gary C. Tognoni / Shutterstock

Gallery
Дяволското голф игрище

За разлика от Бедуотър, дяволското игрище голф е на по-високо надморско ниво и при кристализирането на солта се получават миниатюрни остри връхчета. Капилярният ефект е този, който спомага водата да се издигне и след като се изпари оставя тези фантастични форми от сол. Неравните остри върхове растат с около 2 см всеки 35 години. Вятърът и редките дъждове заедно непрекъснато променят тези форми.

Снимка:  MNStudio / Shutterstock

Gallery
Пистовият плаж

Пистов плаж се нарича една равнинна област в Долината на смъртта, върху която няколко дузини камъни се придвижват сами по мистериозен начин върху пясъка, оставяйки следи върху него. Понякога тези следи представляват идеална права линия, а понякога са лъкатушещи. 

Снимка: Paul Brady Photo / Shutterstock

Gallery
Пресъхналият басейн Бадуотър

Той е на 86 метра под морското равнище, което го прави най-ниската точка в САЩ и Северна Америка, и втората в Западното полукълбо след Лагуна дел Карбон в Аржентина.

Бедуотър е равнинна област с отлагания от чиста сол, която отдалече изглежда като паднал сняг. Формирана е преди 2000 - 3000 години когато езерото, намиращо се на това място е пресъхнало. Когато падат дъждове, басейнът се пълни с вода, но тя не се задържа дълго поради силното изпарение. Част от солта се разтваря във водата и след изпарението формира нови кристали, които блестят при отражение на светлината от слънцето.

Снимка: Bill45 / Shutterstock

Gallery
Пясъчните дюни Мескит

Сред пясъчните дяни, които се срещат на няколко места в Долината на смъртта, най-известни дюните Мескит (Mesquite Sand Dunes). Те се намират в северната част на долината и са заобиколени с планини от всички страни. Били са използвани многократно за снимане на филми с пустинни сцени, включително в "Междузвездни войни".

Снимка: ronnybas / Shutterstock