Това лято големи части от Европа и САЩ се борят с рекордни горещи вълни. Когато обаче най-накрая жегата отстъпи, много райони са застрашени от нова заплаха – внезапни наводнения.

Наводненията и сушите са две страни на една и съща монета. В райони, податливи на суша, не е необичайно да настъпват и наводнения в определени периоди от годината. Една от основните причини за това е, че изпепеляващо горещите температури втърдяват почвата и намаляват способността ѝ да поема водата. Ето защо ако на подобно място се изсипе внезапен порой, вероятността то да стане жертва на наводнение се увеличава многократно.

Всичко това е илюстрирано по един изключително красив начин във видео, публикувано наскоро в Twitter. В него д-р Роб Томпсън, метеоролог от Редингския университет във Великобритания, провежда забавен експеримент с три обърнати надолу чаши, пълни с вода, разположени върху различни тревни повърхности (влажна, нормална за лятото и такава, която наскоро е преживяла гореща вълна). Впоследствие той наблюдава колко бързо се попива водата на всяко едно от местата.

Водата от чашата, поставена върху влажната трева, се абсорбира почти мигновено, докато тази върху трева в нормални за лятото условия – бавно, но сигурно. „Изпечената“ от горещините трева обаче не поглъща почти никаква вода.

Как се пренася всичко това в реални условия? Достатъчно е да погледнем какво се случи наскоро в Долината на смъртта (във видеото по-долу). Това място държи рекордите за най-високи температури на въздуха, измервани някога на Земята. По-рано този месец над Фърнес Крийк, район от националния парк „Долината на смъртта“, се изля около 3,71 см дъжд за по-малко от 3 часа (или около 75 процента от дъжда, който пада тук за цяла година).

В резултат на това наводнението бе наистина разрушително.

Обилният дъжд, който предизвика опустошително наводнение в Долината на смъртта, е изключително рядко събитие. Вероятността то да се случи в която и да е година е 0,1 процента, казва метеорологът Даниел Берк от Националната метеорологична служба на Лас Вегас.

Разбира се, Долината на смъртта е място, характеризиращо се с най-различни крайности. Т.е. не би следвало да очакваме всички изпепелени от жегите места да бъдат последвани от внезапни наводнения с подобни мащабни. Ясно е обаче, че през идните години изменението на климата ще увеличава вероятността от суши и внезапни наводнения.

„Предизвиканото от човека затопляне на климата увеличава интензитета на водния цикъл и нарушава метеорологичните модели. По този начин то води както до по-значителни суши, така и до по-сериозни внезапни наводнения по целия свят“, казва проф. Ричард Алън, климатичен учен от Редингския университет по темата за сегашната суша във Великобритания.

Източник: IFLScience