За пореден път Долината на смъртта в Калифорния успя да оправдае своето име – според Националната метеорологична служба на 9 юни са били измерени впечатляващите 54,5°C.

Дори по-висока, макар и все още непотвърдена, температура е била отчетена в неделя. Термометър извън центъра за посетители край „Фърнъс крийк“, в сърцето на Долината на смъртта, е показвал 56,6°C (малко преди 16:00 ч местно време). Обикновено обаче тези термометри показват по-високи от реалното стойности, което означава, че не е задължително и тази температура да бъде потвърдена.

Въпреки това измерените в петък температура от 54,4°C определено е една от най-високите. А кой държи рекорда в световен мащаб? Зависи кого питате. Според световната метеорологична организация и Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания най-високата температура на въздуха въобще е измерена във „Фърнъс крийк“ – ранчо в Долината на смъртта – на 10 юли 1913: цели 56,7°C.

Някои експерти обаче оспорват валидността на този  рекорд, особено след като дългогодишният световен рекорд в Либия бе отхвърлен през 2012-та. На 13 септември 1922 в Ел Азизия са измерени 58°C. 90 години това беше безусловният рекорд. След това обаче през 2021-ва Световната метеорологична агенция обяви официално рекорда за невалиден.

Долината на смъртта е и едно от най-сухите места на света – тук всяка година падат средно едва 6 см дъжд. Екстремните условия, които наблюдаваме в нея, се дължат до голяма степен на формата и дълбочината ѝ. Долината е сравнително тясна – на едва 86 метра под морското равнище – и е очертана от високи планински вериги. Когато слънцето я напече, горещият въздух попада в плен на високите „стени“, които я обкръжават. В края на краищата горещият въздух се охлажда леко и се насочва надолу към основата на долината. Това обаче просто кондензира и затопля допълнително въздухът на земята. Крайният резултат е вълни от свръхнагорещен въздух, които преминава през цялата долина.

Източник: IFLScience