Често наричат Долината на смъртта най-горещото място на планетата Земя. Тук температурите достигат до изпепеляващите 56,7 градуса по Целзий. В случая обаче говорим за топлината на въздуха.

Ново изследване на най-екстремните температури по повърхността открива, че усещането да стъпим в пустините Деще Лут на Иран и Сонора в Северна Америка е далеч по-неприятно.

Според сателитни данни от последните две десетилетия земята в тези два региона понякога може да достигне до впечатляващите 80,8 градуса.

Деще Лут държи рекорда за най-висока температура на повърхността. В периода 2002-ра – 2009-та градусите в тази област са достигали наистина екстремни крайности. Най-вероятно това се дължи на факта, че пустинята се намира между планини, които пленяват горещия въздух над дюните (особено при онези части, покрити с черна вулканична скала).

Откритията подкрепят по-старо проучване от 2011-та, според което Деще Лут е едно от най-горещи места на Земята.

ОТ 2004-та до 2007-а, както и през 2009-та, температурите по повърхността на Деще Лут са достигнали най-високите стойности, измервани на Земята. През 2005-та първоначални данни откриват, е регионът се е нагорещил до 70,7 градуса по Целзий, макар че авторите на новото изследване твърдят, че тази стойност вероятно е много по-висока.

След този първи анализ NASA пусна нова версия на своя сателитен софтуер, която позволява по-прецизното отчитане на повърхностните температури на Земята. Благодарение на него изследователите могат да заявят категорично, че температурите в Деще Лут всъщност са с 10 градуса по-високи, отколкото предполагахме първоначално.

Температурите в пустинята Сонора, която минава по границата на САЩ и Мексико, могат да достигнат до подобни екстремни стойности (макар и не толкова често, колкото Деще Лут). Тя се намира в т.нар. валежна сянка (тя представлява намаляване на количествата на валежа по подветрената страна на орографско препятствие в сравнение с наветрената страна). Същевременно фактът, че се намира на относително ниска надморска височина означава, че въздухът може трудно да се извиси и охлади.

Сонора също е обградена от планини, което допълнително покачва както атмосферните температури, така и тези на повърхността.

Не е ясно до каква степен климатичните промени са допринесли за тези екстремни стойности, но най-горещите дни, отчетени от сателитите, са настъпили през последните години (особено по време на Ла Ниня – климатична осцилация, която варира спрямо глобалното затопляне).

Изследването е публикувано в Bulletin of the American Meteorological Society.