Един красив вид орхидея, известен на местното население цу (Tsou) като "божието цвете", бързо изчезва от планинските диви райони на Тайван. Подобно на съдбата на безброй други цъфтящи растения по света, някои подозират, че основният заподозрян е изменението на климата.

Цветето, известно още като орхидея Dendrobium или златната тревна орхидея, се отличава с яркожълт цвят с наситен оранжев център. Някога то се е срещало в изобилие в цял Тайван, но сега цу са принудени да навлизат все по-навътре в планинските гори на град Алишан, за да го открият, съобщава Би Би Си.

Растението играе важна роля в културата и духовните вярвания на цу, което прави гибелта му още по-болезнена.

"Моето племе трябва да има божието цвете за нашите церемонии. В противен случай Бог няма да може да ни намери", казва племенният старейшина Гао Дешенг пред Би Би Си.

Орхидеята е тясно свързана и с бога на войната на племето цу. Ан Сяо-Мин, друг представител на местното население, обяснява: "Говори се, че божието цвете обгражда местообитанието на това божество. Тези цветя се поставят на покривите на Куба, което е знак за божествено присъствие".

За да могат пъпките на растението да разцъфнат успешно през пролетта, температурите през зимата трябва да са в идеалния случай под 12°C. В резултат на изменението на климата обаче температурите в региона се повишават над този сезонен праг. Средната ноемврийска температура в Алишан понастоящем е около 12-14°C, като се очаква до 2050 г. тя да се повиши до 14-16°C, ако тенденциите се запазят.

Това важно растение не е единственото цвете, което ще пострада от продължаващата климатична криза. Повишаването на температурите ще промени цъфтящите растения по света по безброй начини.

Много цветя сега цъфтят по-рано отпреди поради повишаването на температурите. Сред растенията в Обединеното кралство средната дата на първия цъфтеж е с цял месец по-рано, отколкото в миналото. В Япония през 2021 г. се смята, че изменението на климата е причина за най-ранния сезон на черешовия цвят от около 1200 години насам.

Нещо повече, някои изследвания показват също така, че заради повишаването на температурите и намаляването на озона през последните 75 години цветята променят и цветовете си и по-специално - ултравиолетовите пигменти в листенцата си.

Освен ранния цъфтеж и промяната на цветовете, цветята стават все по-разпространени на места, където преди са били рядкост, като например студените брегове на Антарктида.

Като цяло обаче изглежда, че планетата на бъдещето може да бъде значително по-малко цветна, отколкото през предишните векове. Последните изследвания показват, че изменението на климата вероятно ще направи живота на дивите цветя много по-труден. Това би могло да намали броя на полезните опрашители като пчелите и на свой ред да застраши продоволствената сигурност.

Източник: IFLScience