Червен корал е открит за първи път в южната част на Чили, в Магелановия проток - най-южното и плитко място, където този вид някога е забелязан, предаде АФП, като цитира учени.

Колониите Errina antarctica са открити в обширна защитена морска зона в Националния резерват Kawésqar.

Находката е забелязана от изследователи от фондацията Rewilding Chile и Испанския институт по океанография. Данни за откритието са публикувани в изданието Scientific Reports и са представени сега по повод на Световния ден на океана, който се отбелязва днес, 8 юни.

Водолази, придружени от роботи, са се спуснали в ледените води на Магелановия проток и са наблюдавали тези корали на дълбочина между 1,3 и 47 метра. 

Коралите имат ключова роля за развитието на морското дъно, но нямат защита, а в Чили са доста уязвими, отбелязва БТА. "Трябва да ги защитим, съхраним и да намерим начини да се грижим за тях, така че да продължат да живеят дълго време", каза пред АФП Ингрид Еспиноса, съавтор на изследването и част от екипа на организацията Rewilding Chile. 

Проучването, проведено между 2021 и 2023 г., подчертава липсата на достатъчно данни за коралите във водите край Патагония. "Този регион остава един от най-малко познатите и най-слабо проучените морски региони в света", се посочва в доклада.

Коралите са застрашени от човешките дейности, сред които са отглеждането на сьомга - разпространено във водите на южния регион на Магелановия проток, климатичните промени и замърсяването на океаните. 

Коралите имат "изключително важен" принос за биоразнообразието, тъй като са "наблюдатели на въздействията и щетите на околната среда", казва Еспиноса. 

В световен мащаб кораловите рифове представляват около 0,1 % от морското дъно. Поради голямата си екологична стойност те са класифицирани като едни от най-богатите по отношение на биоразнообразието екосистеми на планетата, сочат данни на Международния съюз за защита на природата, отбелязва АФП.