Преди 50 г. захарната индустрия е скрила здравни изследвания за ролята на захарта
Нови доказателства сочат, че захарната индустрия е скрила резултатите на научно изследване през 60-те години на миналия век, което е свързало приема на захар със сърдечни заболявания и рак на пикочния мехур при лабораторни плъхове.
Става въпрос за Фондацията за изследване на захарта, групата, която е водела изследването. Тя е отрязала проекта и не е публикувала резултатите.
Когато миналата година изследване откри, че мишките, които се хранят с богати на захари храни, са по-предразположени към рак на гърдата, Захарната асоциация – една от най-големите лобистки групи в САЩ – го нарече „сензационно“. Тя настоя, че не съществува „достоверна връзка между приема на захари и рак“.
Лекари и изследователи обаче твърдят, че захарната индустрия умишлено е пречела на подобни изследвания да бъдат публикувани.
Ново проучване, излязло в PLOS Biology, разкрива как Захарната асоциация упорито е потискала научни открития отпреди 50 години, свързани с ефектите на захарта върху гризачите. По-специално - става дума за данни от две непубликувани изследвания, известни като "Проект 259", които са били финансирални именно от асоциацията в края на 60-те години на миналия век. И двете са се занимавали с ефектите, които захарта има върху гризачи.