Преди 50 г. захарната индустрия е скрила здравни изследвания за ролята на захарта
В първото проучване една от групите с плъхове е приемала балансирана диета от бобови продукти, риба и житни растения. Другата пък се е хранела с висока на захари диета. Изследователите откриват, че при последните рискът от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания е бил много по-голям. Освен това тези гризачи са имали и много по-високи нива на мазнини (триглицериди) в кръвта си в сравнение с онези от първата група.
Нито едно от тези проучвания не вижда бял свят, нещо повече - те са прекратени.
Лобистката група отрече обвиненията и нарече новото изследване, публикувано в PLOS Biology, „сбор от спекулации и предположения, които са се случили преди близо 5 десетилетия. Освен това те са направени от хора и организации, които са популярни критици на захарната индустрия“.
„Прегледахме нашите архиви и открихме въпросната документация. Изследването е приключило по три причини и нито една от тях не е свързана с находките в него – то се е забавяло многократно, постоянно е надхвърляло бюджета и всичко това е съвпаднало с тогавашното организационно преструктуриране“, допълват от групата.
Не за първи път обаче чуваме за подобни заговори. Миналата година д-р Кристин Кърнс от Калифорнийския университет в Сан Франциско откри в мазето на Харвардската библиотека 2000 страници документи, от които става ясно, че преди 50 години производителите на захар са финансирали научни изследвания, които оборват твърдението, че захарта причинява сърдечни болести.













