Pредставители на Световната здравна организация заявиха, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни с Covid-19 или не искат да предпазят някой техен уязвим близък, съобщи CNN.

"Няма конкретни доказателства, които да подсказват, че масовото носене на маски от населението има някаква потенциална полза. Всъщност, има някои доказателства, които предполагат обратното - в злоупотребата с правилното носене на маска или правилното ѝ поставяне", казва д-р Майк Райън , изпълнителен директор на програмата за спешни случаи на здравеопазването на СЗО.

"Съществува и проблемът, че има огромен глобален недостиг на маски и медицински консумативи", каза още Райън. "В момента хората, които са най-застрашени от този вирус, са здравните работници, които са изложени на вируса всяка секунда, всеки ден. Мисълта, че те нямат маски, е ужасяваща."

Д-р Мария Ван Керхове, епидемиолог по инфекциозни заболявания към СЗО, също заяви, че е важно "да дадем приоритет на използването на маски за онези, които се нуждаят най-много от тях", което са здравните работници на първа линия.

"Сред обществото не препоръчваме използването на маски, освен ако вие самите не сте болни и не искате да предотвратите разпространението от вас", казва Ван Керхове.

"Маските, които препоръчваме, са за хора, които са болни, както и за тези, които се грижат за болни", допълва тя.

Служители на Световната здравна организация предупредиха миналата седмица, че в световен мащаб съществува "значителен недостиг" на медицински консумативи, включително лични предпазни средства за лекарите.

"Трябва да е ясно, светът е изправен пред значителен недостиг на лични предпазни средства за нашите работници на първа линия - включително маски, ръкавици, предпазни облекла и шлемове за лице. Защитата на здравните работници трябва да бъде основен приоритет за използването на предпазните средства.", обяви тогава  Ван Керхове.

Източник: Мениджър Нюз