Според ново проучване, проведено от Университета в Кардиф, носенето на маска ви прави по-привлекателни.

Изследователите решават да проверят дали повсеместното носене на маски влияе на начина, по който възприемаме привлекателността на човека отсреща. Те публикуват резултатите в Cognitive Research: Principles and Implications.

Изследвания показват, че преди пандемията носенето на медицинска маска намалява привлекателността.  Днес обаче нещата стоят по по-различен начин. Нещо повече – не всичко се свежда до скриването на т.нар. „непривлекателни“ черти.

„Резултатите показват, че лицата се възприемат за по-привлекателни, когато са покрити от медицинска маска и значително по-привлекателни, когато маската е текстилна, отколкото когато са без каквато и да било маска“, пише екипът.

„Противно на очакванията, базовата привлекателност няма връзка с типа на оклузията, което предполага, че не всичко се свежда до прикриването на отрицателните черти.“

Проучването е сравнително малко. В него учените подканват жени да оценят привлекателността на мъже, когато носят медицинска или текстилна маска, когато лицето им е закрито от контролен обект и когато въобще не е закрито. 40-те оценявани лица вече са били категоризирани по отношение на своята привлекателност.

„Нашето проучване показва, че лицата се възприемат за по-привлекателни, когато са с медицинска маска. Това вероятно се дължи на факта, че сме свикнали да виждаме медицински лица със сини маски и сега  асоциираме въпросните маски с хората, занимаващи се с медицински професии. Във време, в което се чувстваме уязвими, ние вероятно възприемаме носенето на медицинска маска за успокоително и се чувстваме по-благоразположени към човека, който я носи“, казва д-р Майкъл Люис, експерт по психология на лицата от Университета в Кардиф.

„Също така открихме, че лицата се възприемат за значително по-привлекателни, когато са закрити от текстилна маска, отколкото ако въобще не са покрити. Част от този ефект вероятно се дължи на факта, че тя покрива по-непривлекателните черти в долната част на лицето. Той обаче се наблюдава както при по-малко красивите, така и при по-красивите индивиди.“

Екипът смята, че всичко това вероятно е и вследствие и на начина, по който възприемаме хората с маска, след като вече месеци наред сме свикнали на подобна гледка. Противно на логиката, може би вече не асоциираме маските със заболяване.

„Резултатите влизат в конфликт с проучвания, направени преди пандемията, според които маските карат хората да мислят за заболявания и съответно – да отбягват онези, които ги носят“, казва д-р Люис.

„Сегашното проучване показва, че пандемията е променила нашата психология по отношение на начина, по който възприемаме хората с маски. Когато видим човек с маска, вече не си казваме „този е болен, трябва да стоя настрана.“

Източник: IFLScience