Д-р Фаучи подкрепя идеята за носенето на две маски.

Здравните власти на САЩ например от край време препоръчват на хората да носят или текстилна маска с трипластова защита, или хирургическа или N95, за да се предпазват от новия коронавирус.

Много хора обаче започнаха да носят по две маски едновременно. Според д-р Фаучи идеята е добра. Особено на фона на новите на COVID-19, които се разпространяват значително по-лесно и които бяха идентифицирани за първи път във Великобритания и Южна Африка.

Според д-р Фаучи „здравият разум диктува, че ако сложите още един защитен пласт върху първия, ефективността ще е по-голяма… Ето защо виждате често хора, които или носят две маски едновременно, или прибягват до версия на N-95.”

Как да носим две маски ефективно

Типът маска, разбира се, е от значение. Така например специалистите съветват да поставите най-напред една хирургическа маска за еднократна употреба, а върху нея – двуслойна текстилна. Това е далеч по-добра идея, отколкото да използвате две еднопластови маски.

Всеки един от трите пласта изпълнява конкретна цел – най-външният ни пази от капчиците, средният филтрира, а най-долният – абсорбира неща като слюнка и пот.

Съществува и друг вариант – двупластова маска в комбинация с предпазен щит, въпреки че съществуват доказателства, според които маските вероятно ни предпазват по-добре от щитовете.

Носенето на две маски едновременно не означава автоматично, че трябва да сваляте гарда. Напротив – социалната дистанция, редовното миене на ръце и избягването на събиране на хора в затворени пространства продължават да са основни елементи в битката с новия коронавирус.

Източник: Science Alert