Световната здравна организация призова напълно ваксинираните хора да продължат да носят маски, да спазват дистанция и да практикуват другите мерки за безопасност, въведени заради пандемията от COVID-19, тъй като силно заразният Делта вариант на коронавируса се разпространява бързо по целия свят, предаде Си Ен Би Си.

„Хората не може да се чувстват в пълна безопасност само защото са получили две дози. Те все още трябва да се защитават“, коментира д-р Мариангела Симао, помощник-генерален директор на СЗО за достъп до лекарства и здравни продукти.

„Само ваксините няма да спрат предаване на вируса. Хората трябва да продължат да носят маски, да поддържат добра хигиена на ръцете, да спазват физическа дистанция и да избягват тълпите. Това продължава да е изключително важно, дори да сте ваксинирани“, каза тя по време на пресконференция на СЗО.

 Препоръката на здравната организация идва на фона на решението на редица държави отменят задължителното носене на маски.

В петък „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че около половината от заразените с Делта вариант в Израел са получили две дози от ваксината на Pfizer-BioNTech. На този фон израелското правителство отново направи задължително носенето на предпазни маси на обществени места на закрито.

Представители на СЗО заявиха, че Делта варинатът на коронавируса, открит за първи път в Индия, вече е достигнал 92 страни.

Източник: Мениджър Нюз