Ефективността на ваксините на Pfizer и Moderna срещу инфекция от COVID-19 падна от 91 процента, преди вариантът Делта да стане доминантен, на 66 процента впоследствие. Това показва голямо изследване на здравните работници в САЩ, публикувано на 24 август.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) прочуват как точно се представят двете ваксини в реални условия още от момента, в който бяха одобрени за употреба сред здравните работници, екипите за първоначално реагиране и други служители на първа линия.

Хиляди работници из шест щати са тествани ежеседмично, както и при появата на симптоми на COVID-19, което позволява на изследователите да определят ефективността срещу симптоматична и асимптоматична инфекция.

След като отчитат степента на инфекции сред ваксинираните и неваксинираните хора, както и времето на проследяване, специалистите установяват, че при първоначалния период на проучване – от 14 декември 2020 г. до 10 април 2021 г. – ефективността на ваксините е била 91 процента.

В седмиците обаче, предшестващи 14 август, когато изключително заразният вариант Делта става доминантен, ефективността пада до 66 процента.

Авторите на доклада предупреждават, че не трябва да забравяме, че с течение на времето защитата от ваксините потенциално отслабва и че стойността от 66 процента е базирана на относително кратък проучвателен период с малко инфекции.

„Въпреки че тези междинни констатации предполагат, че ефективността на ваксините срещу COVID-19 по отношение на предотвратяването на инфекция е намаляла умерено, редуцирането на риска от инфекции с 2/3, което продължават да предлагат, подчертава за пореден път значението и ползите от ваксинацията срещу COVID-19“, казват специалистите.

Множество проучвания вече показаха, че ефективността на ваксините срещу варианта Делта е паднала, макар че точните нива на този спад варират в различните изследвания.

Защитата срещу остри форми на заболяването изглежда по-стабилна и надвишава 90 процента. Това показва скорошно проучване на CDC на пациенти в Ню Йорк.

Друго изследване на CDC на пациенти в Лос Анджелис, което също излезе на 24 август, показва, че вероятността неваксинираните хора да бъдат хоспитализирани в сравнение с ваксинираните е 29,2 пъти по-голяма. Това съответства на ефективност от около 97 процента. Самото проучване е проведено от 1 май до 25 юли.

Вариантът Делта стана доминантен в САЩ в началото на юли, а в България – от края на юли според справка на здравното министерство.        

Според скорошно проучване, публикувано в Journal of Virological Methods, количеството на вируса в първите тестове на пациенти с варианта Делта е било 1000 пъти по-високо, отколкото при пациенти от първата вълна на вируса през 2020 г., което значително увеличава неговата заразност.

Източник: Phys.org