Хората, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, се зарязват с варианта Делта на коронавируса, но световни здрави експерти заявиха, че ваксините предпазват повечето от тях от сериозно протичане на болестта и смърт, пише Си Ен Би Си.

„Постъпва информация, че сред ваксинираните има случаи на инфекции, особено с варианта Делта “, коментира главният учен на СЗО Сумия Сваминатан. „Повечето от тези случаи са на леки или асимптоматични инфекции“, добави тя.

Въпреки това броят на хората, които се нуждаят от болнично лечение, нараства в редица части на света, където нивата на ваксинация са ниски и се разпространяват по-заразните мутации на коронавируса, каза още Сваминатан.

В САЩ здравните власти казват, че в последно време почти всички  хоспитализации и смъртни случаи, свързани с COVID-19, са сред неваксинирани. Около 75% от хората, които постъпват в болница или умират с COVID-19 след ваксинация, са на възраст от над 65 г., показват данните на Центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC)

„Вариантът Делта се разпространява по света с огромно темпо, предизвиквайки скок на новите инфекции и смъртните случаи. Ударът обаче не е еднакъв навсякъде“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. „Намираме се в разгара на пандемия на две скорости, където разликите между имащите и нямащите както в различните страни, така и в рамките на самите държави, стават все по-големи.“, добави той.

По думите му вариантът Делта се разпространява бързо и заразява незащитените и уязвимите хора

Сваминатан от своя страна предупреди, че ваксинираните хора могат да се заразят с COVID-19 и да го предадат на други, което е и причината от СЗО да продължават да призовават за носене на маски и спазване на социална дистанция. „Ваксината обаче намалява значително вероятността от тежка хоспитализация и смърт“, добави тя.

Източник: Мениджър Нюз