За всеки 1% на заместена енергия, тези намаления на риска са 23 случая за 100 000 общи години за полиненаситени мазнини, 15 случая за 100 000 общи години за мононенаситени мазнини, 18 случая за 100 000 общи години за пълнозърнести въглехидрати, и 20 случая за 100 000 общи години за растителни протеини.

Това е наблюдателно проучване, затова не могат да бъдат направени твърди заключения за причината и ефекта. Въпреки това, авторите казват, че техните резултати са в съответствие с предишно проучване, което е показало ползите от заместването на наситените мастни киселини с по-здравословни хранителни съставки.

###

*Проучването е публикувано от BMJ, водещ доставчик на знания в областта на здравеопазването, който цели да усъвършенства здравеопазването по целия свят чрез споделянето на знание и експертиза за подобряване на опита, резултатите и стойността .

Повече за проучването Прием на единици наситени мастни киселини и риск от сърдечно-съдови заболявания при мъже и жени от Съединените Щати: две лонгитудинални групови проучвания: http://www.bmj.com/content/355/bmj.i5796

**По данни на Световна здравна организация - Non Communicable diseases, Country Profiles 2014.