Сократическият метод помага при депресия

27 март 2018 г., 17:10
2773

Снимка:Shutterstock

Изследване установи, че техника на разпитване може да има наистина забележителен терапевтичен ефект и да помогне при страдащите от депресивно разстройство. Техниката представлява познатия от история на философията майевтичен метод, известен също и като “сократически метод”. Той се използва в практиката на много терапевти, за да помогне на пациентите да изследват нови перспективи към самите себе си и към света.

Джъстин Браун, един от авторите на изследването, обяснява: “Хората с депресия може да се окажат блокирани в негативен цикъл на мислене. Сократическото разпитване може да помогне на пациентите с депресивно психическо разстройство да изследват валидността на своите отрицателни мисли и да получат нова, по-широка и по-реалистична перспектива”.

Сократическата техника на разпитване се различава от стандартната техника на обикновено задаване на въпроси по това, че се фокусира върху фундаментални теми и проблеми. Така например, ако пациентът усеща живота си като провал заради тежък развод, терапевтът може да го попита:

  • Всеки ли, който е преминал през развод, го преживява като провал?
  • Може ли да се сетите за някой, при когото случаят не е такъв?
  • Каква е истинската причинно-следствена връзка между настъпването на развода и вашето усещане за реалността на живота си като провал?
  • Има ли непренебрежими доказателства, че сте успели в други сфери на живота, освен семейния, и така да намерите причини, че не целия живот е “пълен провал”?

“Ние открихме, че сократическото разпитване успяваше да предскаже подобренията на симптомите извън простите рамки на отношенията терапевт-пациент” коментира д-р Даниъл Стрънк, един от авторите на изследването. То е включвало 55 пациенти, които са били проследени в продължение на 16 седмичен курс по когнитивна терапия.

Psy Blog

Коментари