Когато имаме проблеми със сърцето, отиваме на кардиолог. Ако не виждаме добре, си записваме час при очния. Но какво правим, ако постоянно сме тъжни, тревожни, дори невротични? Ако току-що сме преживели първата си паник атака? Въобще – ако имаме какъвто и да било проблем от психично-здравно естество? Знаем ли към какъв специалист да се обърнем? Правим ли разлика между психолог, психиатър и психотерапевт? А самите специалисти работят ли в тясна връзка помежду си и знае ли кога един психиатър да насочи даден пациент към психотерапевт (и обратното) вместо да се опитва да решава всичките му проблеми с лекарства?

По тази изключително важна тема разговаряме с Йоана-Магдалена Илчева и д-р Владимир Сотиров.

Г-жа Илчева е магистър по Клинична социална работа, сертифициран аналитичен психотерапевт и юнгиански аналитик към Международната асоциация по аналитична психология.

Д-р Сотиров пък е психиатър и управител на амбулатория за психично здраве „Адаптация”. С д-р Сотиров вече имаме един изключително интересен епизод, посветен на шизофренията, който горещо ви препоръчваме да чуете. Днес обаче ще си поговорим с него и г-жа Илчева защо е крайно време да спрем да медикализираме човешкото страдание.

Приятно слушане!

Можете да ни слушате в следните платформи:

- Spotify

- Spotify for Podcasters

- Apple Podcasts

- Storytel

- Pocket Casts

- SoundCloud

- Google Podcasts

Визитки

Д-р Владимир Сотиров е завършил медицина в Медицински университет – София през 1995 г. От 1996 г. до 2002 е работил в Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски” – Нови Искър. Има специалност по психиатрия от 2001 г. Допълнителни специализации по когнитивно-поведенческа психотерапия и психосоциална рехабилитация. Вписан е в регистъра на Районната колегия на Български лекарски съюз – София под номер 2300001991. През периода 2001 – 2005 г. е ръководител на демонстрационен проект към Националната програма за психично здраве. Д-р Сотиров е член на Българската психиатрична асоциация и бивш председател на Софийското психиатрично общество.

Йоана-Магдалена Илчева -  магистър по Клинична социална работа, сертифициран аналитичен психотерапевт и юнгиански аналитик към Международната асоциация по аналитична психология. Работи в индивидуален и групов формат с възрастни от 2005 година насам. Разпознава себе си като неуморен търсач в областта на дълбинната психология и застъпник за психотерапия, която работи с цялото същество и уважава достойнството на клиента/пациента. Обучаващ супервизор и преподавател в обучителната програма на Българското общество по аналитична психология (БОАП). Настоящ член на УС на БОАП, отговарящ за международните връзки и научното развитие. Член на професионалните организациите, към които е сертифицирана и застъпваща техните етичните принципи в работата си: AMI, БОАП, IAAP.