Антиоксиданти в растението суданска роза (Hibiscus sabdariffa, хибискус каркаде) имат свойства срещу затлъстяването при хората, които биха помогнали за създаване на хранителни алтернативи на сегашните лекарства за контрол на теглото. Това установи проучване на Кралския технологичен институт в Мелбърн (КТИМ), цитирано от Синхуа.

В изследването, публикувано в „Интернешънъл джърнъл ъв фуд сайънс енд текнолъджи“, се проследява как антиоксидантните съединения (фенолни екстракти) и органичната киселина (хидроксилимонена киселина), извлечени от суданската роза, могат да възпрепятстват образуването на мастни клетки, пише БТА. Докато клетките, третирани с хидроксилимонена киселина, не показват промяна в съдържанието на мазнини в мастните клетки (адипоцитите), фенолните екстракти успяват да намалят натрупването на липиди с около 95 % в човешки адипозни стволови клетки.

„Тези полифенолни съединения са от растителен произход и могат да се консумират спокойно, защото би трябвало да имат по-малко или никакви странични ефекти“, каза в изявлениеМаниша Сингх от КТИМ, научен ръководител на изследването.

Според изявлението, прекомерният прием на мазнини може да доведе до образуването на мастни клетки, наречени адипоцити, които по принцип са от жизненоважно значение за регулирането на нивата на енергия и захар в организма. Ако обаче приемът на енергия надвишава разхода, това може да доведе до увеличаване на размера и броя на мастните клетки, което води до затлъстяване. „Фенолните екстракти от суданска роза биха могли да помогнат за създаването на здравословен хранителен продукт, който е ефективен в предотвратяване образуване на мастни клетки, но и заобикаля лошите странични ефекти на някои лекарства“, казва Бену Адхикари, съавтор и професор в КТИМ. Що се отнася до следващата стъпка, екипът планира да капсулира фенолните екстракти за приложение в продукти за здравословно хранене. Според експертите, екстрактите могат да се превърнат в малки гранули и да се използват за приготвяне на освежаващи напитки.