Забелязвали ли сте, че небостъргачите в Хонконг изглеждат по-различно? В средата им има огромни дупки, известни като „драконови порти“. Според принципите на китайското учение фън шуй тези дупки позволяват на драконите всеки ден да прелитат от планината, където живеят, към водата. Смята се, че да се блокира пътя на дракона носи лош късмет.

Както мнозина знаят, фън шуй представлява система за позициониране на сградите и предметите по начин, който е в съгласие с духовните сили. Драконът е известен като носител на късмет и благополучие.

Случва се сградите, построени в разрез с принципите на фън шуй, например банката на Китайската кула, да бъдат обвинявани за неуспеха на околните компании.

Дори днес, когато фън шуй често се смята за форма на суеверие, повечето строителни предприемачи вярват, че е по-добре да се предпазиш, отколкото да съжаляваш, така че рядко се случва небостъргач да бъде построен без консултация с експерт по фън шуй.

Източник: Business Insider

Gallery

Всъщност легендата гласи, че драконите (които в китайската култура олицетворяват мъдростта, смелостта и просперитета) живеят в планините. Затова в Хонконг освен задължителните елементи като врати, прозорци и покриви не може да се забрави и дупката в центъра на сградата, през която драконите могат да летят - очевидно. Снимка: Shutterstock 

Gallery

Снимка: Shutterstock 

Gallery

Снимка: Shutterstock 

Gallery

psgxxx / Shutterstock