Учени от Масачузетския технологичен институт създадоха коктейл от ензими, които скоростно преработват алкохола, пише Daily Mail.

Медикаментът е тестван успешно при опитни мишки. Действието му, което сравняват с "милиони чернодробни клетки в стомаха", може да се окаже революционно. 
 
Йънфън Лу, професор по химично и биомолекулярно инженерство в Калифорнийския университет в Лос Анджелис и Чън Джи, професор по биохимия и молекулярна биология в Университета на Южна Калифорния създават нанокапсули, съдържащи два ензима, които инжектират на опиянените мишки.

Единият от тях обаче - охидаза - върви в комбинация с  водороден пероксид като остатъчен продукт - което може да бъде опасно. Затова трябва да се съчетае с друг ензим, разграждащ водородния пероксид.

Мишките, получили инжекцията, изтрезняват много по-бързо от тези, на които на са били инжектирани ензимите.

Фармацевтичният пробив е още в ранен етап и не е готов да бъде тестван върху хора, но според учените може да доведе до съзадаването на нов клас лекарства, който да действа като "противоотрова" срещу алкохола.

Проф. Лу смята, че лекарството ще може да се взима в най-проста форма - като хапче. Нанокапсулите могат да действат като унищожител на алкохола в стомаха - "все едно имате милиони чернодробни клетки в стомаха и в червата си, които ви помагат да разграждате алкохола