Съединените щати са в епицентъра на смъртоносна епидемия от опиоиди, която може да отнеме живота на милиони хора до 2029 г.

Неотдавнашен пробив в лечението на свръхдоза може да предложи нова стратегия за справяне с извънредната ситуация в общественото здраве.

Проучването, ръководено от изследователи от Станфордския университет и Вашингтонския университет в Сейнт Луис, представя ново лекарство, наречено съединение 368, което изглежда значително засилва животоспасяващия ефект на налоксон при мишки.

Налоксонът (търговско наименование Narcan) е едно от най-разпространените и ефективни средства за лечение на свръхдоза опиоиди, което днес се предлага в САЩ без рецепта. Той също е опиоид, но вместо да активира рецепторите в главния и гръбначния мозък и периферната нервна система, деактивира рецепторите.

Въпреки че лекарството, което може да се инжектира или да се прилага през носа, доста успешно блокира тези рецептори, то ги деактивира само за около 2 часа. Фентанил може да се задържи в кръвта до 8 часа.

Съединение 368 може да бъде решението, което учените търсят.

В човешки клетки в лабораторията съединение 368 засилва дезактивирането на опиоидните рецептори от налоксон 7,6 пъти. То също така задържа налоксона към тези рецептори 10 пъти по-дълго.

"Много хора, които предозират с опиоиди, се нуждаят от повече от една доза налоксон, преди да са извън опасност", казва анестезиологът Сусрута Маджумдар от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

"Това проучване е доказателство за концепцията, че можем да накараме налоксона да действа по-добре - да издържи по-дълго и да бъде по-силен - като го даваме в комбинация с молекула, която влияе на реакциите на опиоидния рецептор."

Съединение 368 е намерено в библиотека от 4,5 милиарда молекули, след като изследователите са започнали да търсят съединения, които могат да се свързват с алтернативни места на опиоидните рецептори на организма, когато налоксонът вече е налице.

Използвайки специален електронен микроскоп, екипът от учени е показал, че съединението се свързва с рецепторно място до налоксон, за да стабилизира и инактивира опиоидния рецептор.

Авторите на изследването, ръководени от биохимика Евън О'Брайън от Станфорд, обясняват, че съединение 368 действа в сътрудничество с ниски дози налоксон, за да обърне и блокира смъртоносните последици от морфина и фентанила, като например силно забавената честота на дишане.

Когато съединение 368 е инжектирано самостоятелно в живи мишки, на които е била дадена висока доза морфин, новото лекарство не оказва значително въздействие.

Но когато 368 е комбинирано с ниска доза налоксон и е доставено на мишки, то умерено понижава предизвиканата от морфина респираторна депресия.

Когато става въпрос за фентанил - опиоид, който е 100 пъти по-силен от морфина - комбинираното лечение се оказва още по-мощно.

"Независимо от дозата на налоксон, лечението с 368 води до значително засилване на способността на налоксон да обръща индуцираните от фентанил" ефекти", заключават авторите на изследването.

Не е ясно дали същото важи и за смесените опиоиди. Неотдавна учени откриха в САЩ улични наркотици, съдържащи комбинации от фентанил, хероин и неопиоиден конски транквилизатор, наречен ксилазин.

Когато ксилазинът и фентанилът се използват заедно, те значително повишават риска от свръхдоза.

Съединението 368 все още трябва да бъде тествано върху хора, но неврофармакологът Катрин Кейхил от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, която не е участвала в проучването, твърди в рецензия за проучването в Nature, че това е "значителен напредък... открива нови пътища за изследване в търсенето на решения на опиоидната криза".

Изследването е публикувано в Nature.

Източник: Science Alert