Ново проучване изследва какво предпочитат самите пациенти, когато става дума за справяне с болката – опиоиди, които са широко разпространени за облекчаване на силна болка или медицинска марихуана. учените установяват, че пациентите в голямата си част предпочитат медицинска марихуана и много от тях са убедени, че тя е не по-малко ефективна за облекчаване на болката.

„Това изследване стига до извода, че пациентите използват успешно медицински канабис, заедно с, или като заместител на болкоуспокояващите, базирани на опиоиди“, съобщават авторите в научното списание Cannabis и Cannabinoid Research. „Пациентите, които употребяват канабис и опиоиди, съобщават, че така използват по-малко опиати и че канабисът има по-малко нежелани странични ефекти, отколкото техните лекарства на базата на опиоиди.“

Изследователите от Калифорнийския университет Бъркли и Държавния университет в Кент изпращат на участниците анкета, въпросите в която се свързани с болката и употребата на опиати и марихуана. От общо 2810 участници, които в момента използват медицински канабис, 828 са използвали опиоиди през последните 6 месеца за облекчаване на болката.

От тази група 97 процента от извадката са съгласни, че могат да намалят количеството опиоиди, които консумират, когато употребяват и канабис. Освен това 89 процента са съгласни, че приемането на опиоиди предизвиква нежелани странични ефекти като запек и гадене“, пишат изследователите. Още по-интересно е, че 81 процента от участниците в изследването смятат, че приемането на канабис само по себе си е по-ефективно при лечението на тяхното състояние, отколкото при употребата на канабис с опиоиди.

Накратко – ако имат избор, много от участниците в изследването предпочитат да използват канабис, отколкото опиоиди.

Въпреки че опиоидите са важна част от борбата с болката, близо 100 души умират всеки ден поради злоупотреба с опиоиди, показват данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията. В това число се включват случаите на предозиране както с хероин, така и с предписваните опиоиди като морфин и кодеин.