Едно актуално изследване подсказва, че пълното изключване на червеното месо от хранителния режим не е непременно най-здравословния вариант. Факт е, че според многобройни изследвания прекомерната консумация на червено месо увеличава риска от ракови и сърдечни заболявания. 

В резултат, през последните десетилетия „червеното месо” бе обявено за един от най-големите врагове на човешкото здраве, редом с тютюна, алкохола и наркотиците. През последните години обаче напредъкът на науката започна да очертава една доста по-умерена и нюансирана картина. Мнозина диетолози отбелязват, че всъщност има много видове „червени меса” като техния ефект върху здравето е в силна зависимост от тяхната обработка и от съдържанието на мазнини.

Според едно актуално проучване на американски учени от Университета на Пенсилвания, умерената всекидневна консумация на крехко (т.е. нетлъсто) червено месо всъщност носи значителни ползи за здравето. Резултатите от изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition сочат, че наситените мазнини в крехкото телешко намаляват количеството на „лошия холестерол” LDL, който е фактор за развитието на сърдечни заболявания. Основният „виновник” за този позитивен ефект е стеариновата киселина - наситена мастна киселина, съдържаща се в червените меса, смятат изследователите.