Проучване, обхващащо почти половин милион британци, откри, че като цяло консумацията на малки количества месо (или никакви) се асоциира с по-нисък риск от развиването на рак, включително на ракови заболявания извън храносмилателната система.

Резултатите от хранителните проучвания често са противоречиви. Дори и да оставим настрана пристрастията на изследователите, изключително трудно е да накараш хората да спазват дългосрочни, произволно контролирани диетични проучвания.

Аспирантът Коди Уотлинг от Оксфордския университет и колегите му не успяват да се преборят с всички тези проблеми. Те обаче се справят с едно друго и често срещано съображение при диетичните проучвания, а именно – малките извадки. Уотлинг използва извадка от 472 377 британци, които съобщават колко често консумират месо и риба. Впоследствие учените съпоставят тези данни с медицински досиета, обхващащи среден период от 11 години. Според публикуваната информация в BMC Medicine 12 процента от хората от извадката са развили рак в рамките на този период.

Малко над половината от проучваните хора (52 процента) казват, че ядат месо 5 пъти седмично или по-често. Други 44 процента също похапват месо, но не чак толкова често. 2 процента не консумират каквито и да било подобни продукти, докато други 2 процента ядат риба, но не и други животни.

При вегетарианците и веганите рискът от развиването на рак е 14 процента по-нисък (еквивалентът на 10,3 процента риск от развиване на рак в рамките на периода). Подобен режим на хранене ви се струва твърде труден? Спокойно, ако хапвате само риба, рискът от рак е 10 процента по-нисък. Ползите от консумацията на малки количества месо обаче са минимални – само 2 процента по-нисък риск от рак – но някои хора в тази проучвана група са приемали съвсем по-малки количества месо от основната извадка на месоядците.

Екипът също така проверява по какъв начин диетата е свързана с ракови заболявания, които са достатъчно често срещани, че да предоставят статистически полезни извадки.

Вероятността мъжете вегетарианци или вегани да развият рак на простата е 31 процента по-нисък в сравнение с онези, които ядат месо редовно. имат 31 процента по-нисък процент на рак на простатата в сравнение с тези, които ядат месо редовно. Дори при тези, които ядат риба, но не и други меса, рискът е 20 процента по-нисък.

След периода на менопауза вегетарианките са изложени на 18 процента по-нисък риск от развиване на рак на гърдата в сравнение с месоядните данни. Авторите смятат, че това до голяма степен се дължи на по-ниските им индекси на телесна маса.

В съответствие с минали изследвания, авторите също така откриват ясна връзка между диета с ниско съдържание на месо и по-нисък риск (9 процента) от развиване на рак на дебелото черво. Тук обаче разликата е била статистически значима само за мъжете.

Източник: IFLScience