Още на крехките 14 години повечето от нас преживяват първата си целувка. Няма нищо лошо да се започне на тази ранна възраст, защото в края на краищата целуването е едно от най-приятните занимания на света. Ето какви ползи още носи то.

1. Целуването допринася за здравето

Заради обмена на бактерии целувката действа като ваксина. Съпротивителните клетки в кръвта се мобилизират и имунната система се укрепва. Освен това целуването повишава слюноотделянето, което подобрява здравето на устната кухина. Отчасти се отмиват и бактериите и хранителните остатъци, които водят до кариеси и други проблеми.

2. Целуването изгаря калории

Страстните целувки повишават кръвното налягане и ускоряват пулса. По този начин се стимулира кръвообращението и обмяната на веществата. Според австрийско проучване при целуване се изгарят толкова калории, колкото и при 100 метра джогинг. Условието е целуването да трае най-малко 10 минути.

3. Целуването разхубавява

При целуване се напрягат до 30 лицеви и вратни мускула, благодарение на което кожата се оросява. Резултатът: сияен тен и по-малко бръчки.

4. Целуването отпуска

Целуването намалява стреса, защото освобождава хормона окситоцин - известен още като „хормона на любовта“-, който поощрява чувството на блаженство и отпускане.

5. Световен рекорд

Най-дългата целувка в света е продължила 58 часа, 35 минути и 58 секунди. Рекордът за най-продължителен контакт с устни принадлежи на тайландска двойка и е отбелязан през февруари 2013 година.

6. Главата надясно

Две трети от хората обръщат главата си надясно при целуване. Освен това повечето от тях си затварят очите. За това има проста причина, която за жалост не е особено романтична: според учени от Кралския университет Холоуей в Лондон не можем едновременно да се концентрираме върху вкусовите и зрителните си сетива, или поне ни е трудно. Така че когато очите ни „работят“, осезанието отслабва. Това означава ли, че ако партньорът ви целува с отворени очи е по-малко влюбен във вас? Решете сами. 

7. Най-добрите целувачи

Според европейско проучване французите се целуват най-хубаво, следвани от испанците, шведите и италианците. Германските мъже заедно с холандците, гърците и порчугалците заемат последните места.

8. Целуването забранено

Различните култури имат различни обичаи и нагласи във връзка с целуването. В някои от тях целувката по бузата е обичаен поздрав, докато за други целуването на обществено място е неприемливо. Например в щата Мичиган законът забранява да се целуват жени в неделя, деня на Господ.

9. Целуването е благоприятно за главата

Според проучванията целуването има положително въздействие върху психичното здраве – намалява стреса, страховете и депресиите.  

10. Мъжете целуват различно

Университетът в Олбани е провел проучване с над 1000 студенти и е стигнал до следния извод: мъжете и жените имат различна представа за „идеалната целувка“. Всъщност жалко. Все пак може да се извлече известна полза от резултатите на това проучване. Мъжете харесват повече влажните целувки с участие на езика в сравнение с предпочитанията на жените.