Учени от университета в Онтарио установиха, че хората, които вечно се тревожат и притесняват за нещо, са по-интелигентни от останалите.

Екипът е подложил на тестове 125 студенти. Оказало се, че по-притеснителни имали значително по-висок речеви интелект. С други думи - имат по-богат речников фонд, по-добре категоризират думите и разбират смисъла на поговорките.

Притеснителните хора често са взимани на подбив (особено жените). Но хората с вечни тревоги се оказват доста по-умни от останалите. Учените считат, че предвиждането на потенциални заплахи сигурно е помогнало на нашите далечни предци да преживяват в трудни условия. То им е дало еволюционно предимство пред непредпазливите ни прародители, които са били поразявани заради прекалената си самонадеяност от болести и зверове.

Но притеснителните хора трудно се отпускат и това води до проблеми. Екипът установил, че хората с богат речеви интелект са по-склонни към депресии.

Представителите на тревожния тип получавали и по-лоши резултати при тестовете за интелигентност от неречево естество - при геометрични задачи и при абстрактното мислене.

Тези, които се справят добре с думите, по-лесно мислят в детайли за минали и предстоящи събития. Може би това подклажда и тяхната тревожност, предполагат учените.