В много филми и книги психопатите се описват като студени и манипулативни “лоши момчета”, които издигат сериозни предизвикателства пред служителите на закона с високата си интелигентност – като например Ханибал Лектър и убиеца  Зодиак.

Но науката не потвърждава тези образи.  Като стъпва на метаанализ на 187 предишни изследвания, учените са открили, че психопатите всъщност имат интелигентност под средната, което означава, че нашите любими филмови злодеи най-вероятно не биха били толкова пресметливи в реалния живот.

Психопатията е личностно разстройство, което покрива широк спектър от симптоми и се диагностицира от психолозите по списък с характеристики.  Това означава, че вие може да имате дадени психологически характеристики, но ако те не са в правилната комбинация няма да бъдете диагностициран като клиничен психопат.

Резултатите от изследването са показали, че психопатите, включително тези, които са успели успешно да се изплъзнат на закона, всъщност дават по-ниски резултати на тестовете за интелигентност в сравнение с тези, които не са били диагностицирани като психопати.

Това показва, че популярният образ, че психопатите са едва ли не гении по рождение, е всъщност съвсем обратен в реалния живот. 

Източник: Science Alert