Психопатите са известни с притъпените си емоции, студенината си и склонността да манипулират другите. Те следват свои вътрешни правила, които се определят от личните им потребности и почти не зависят от нуждите или желанията на околните.

Всичко това ги кара да се задържат около бившите си партньори дълго време след раздялата. Особено ако тя не е била по тяхно желание.

В изследване от 2017 година на учени от университета в Оукланд взимат участие повече от 800 души.

Става ясно, че онези от тях, които имат психопатски наклонности, държат да присъстват в живота на бившите си с много ясни и конкретни прагматични цели като например да им заемат пари или да си оставят вратичка, че могат да възобновят интимните си отношения по всяко време. С други думи, да си ги държат „под ръка“.

Изследователите са установили, че нарцисите също не желаят да прекъсват окончателно отношенията си с бившите. Колкото и да се опитват (или не), все нещо ги тегли назад. Сякаш не могат да преглътнат факта, че е възможно някой някога да заеме тяхното място. Това се дължи на тяхната неспособност да губят или да се провалят, затова биха направили всичко по силите си, за да запазят една връзка, която те самите не са прекъснали. Способни са да изпитат физическа болка, ако бъдат отхвърлени от партньора си, и не могат да се примирят с решението му. Това може да доведе до неприятни и опасни ситуации.

Всички тези прояви се свързват с отклонение в нормата на поведение.