За мнозина е доста трудно да се откъснат човека, който до скоро им е бил партньор. Да се сложи точката на сърдечни отношения е далеч по-лесно, отколкото това реално да се случи в главата, душата и сърцето. Спомени, обиди и рани висят на врата ни като тежест и не позволяват да продължим живота си напред.

Да се научим да затваряме вратата на миналото е полезен навик, който не се усвоява от раз. За начало предлагаме три стъпки, които биха помогнали в тази нелека задача:

Признайте си, че наистина сте обидена

Понякога е доста трудно да си признаем, че ни боли. Възможно е, защото чувстваме, че това би демонстрирало нашата слабост или слабохарактерност. Може действително да е така, а може и да не е – няма никакво значение. Ако ви боли, значи ви боли. Опитите да се опитвате да игнорирате чувствата си няма да ви помогнат да се справите с проблема.

Опитайте се да разберете къде са корените на вашите страдания. Може би се боите от повторение на сценария, а може би е нанесен сериозен удар по вашата самооценка и самолюбие. Когато откриете източника на неприятните емоции, позволете на себе си да го усетите с пълна сила. Независимо от това колко глупаво или неловко е това, което изпитвате.

Като правило, осъзнаването на това, което конкретно ви е ранило, говори разни неща за вас, що за човек сте и ви позволява да научите нов урок, за да продължите нататък.

Простете

Да простите не означава да забравите или да се сприятелявате с бившия. За да минете напълно през процеса, свързан с този, който ви е причинил болка, трябва да се откажете от гнева, да се разделите с вината, а най-важното е да осъзнаете отговорността на това, което той е направил. Свършил е, каквото е свършил – това няма как да се промени. Признаването на вина от негова страна няма да ви помогне, само ще отвори стари рани. Освен това някои хора не са способни на разкаяние или далеч не са сигурни, че са направили нещо лошо. Това не трябва да ви засяга. Всичко, което може да направите, е да прочистите душата си чрез прошката. Ако мислите за някого с лошо, то няма да може да продължите напред.

Кажете му последни думи

Трудно е да намерите сили да изкажете всичко, което искате на въпросния човек. Или просто няма такава възможност, защото отдавна сте изгубили връзка с него. Но финални думи трябва да бъдат казани при всякакви обстоятелства. Можете просто да изразите в писмена форма всичко, което ви е на душата.

Започнете с това какво ви е свързвало с човека, причинил ви болка. Разкажете как сте се запознали и в кой момент сте разбрали, че той значи много за вас. Опишете най-приятните си спомени. Разкажете за това какви чувства сте изпитвали, когато е бил до вас и какви качества особено сте ценили у него. Върнете се към онзи момент, когато нещата са започнали да не вървят или в конкретен ден, когато сте разбрали за неговото предателство. Подробно опишете чувствата и емоциите си. Изразете своята обида в пълна степен. Обяснете какво точно толкова силно ви е наранило. А след това обобщете. Направете изводи, разкажете на какво ви е научила тази ситуация и този човек. И на финала благодарете на бившия за безценния опит и урока, който ви е преподал.

Нека да не ви притесняват сълзите – те са начин на прочистване и естествена реакция. С финала на писмото ще почувствате ако не пълно освобождение, то поне облекчение. На прав път сте, не се предавайте.

Новите родители