Случвало ли ви се е да дадете на някое дете парченце шоколад и да видите щастливо проблясване в окото му? Може би това е само един изпълнен с благодарност поглед. А може би има по-научно обяснение, пише PopSci.

Ново проучване доказва, че благодарение на прост очен тест е възможно да разберете колко много обича даден човек шоколадовите лакомства. Идеята е, че мозъкът ни реагира на различни стимули (като например консумацията на шоколад) като отделя допамин. Но макар и в по-малки количества, допамин се отделя и в окото, което е реакция на излагането на светлина. Досега се предполагаше, че тези два източника на допамин не са свързани, но учени от университета Дрексъл се опитват да докажат обратното.

Използвайки електроретинография - базиран на електроди тест, който измерва реакцията на ретината на светлина - екипът установява, че при получаването на шоколад ретината направо полудява. Всъщност тя реагирала толкова силно, колкото и когато човек приеме специално лекарство за стимулиране на отделянето на допамин. От друга страна когато на участниците в опита била дадена вода, никой от тях не реагирал толкова.

Събраните доказателства подсказват, че чрез електроретинография е възможно да бъде измерена реакцията към различни храни - много по-ефективен и лесен подход отколкото досегашните измервания, които са свързани с наблюдения на мозъка. Тъй като в проучването участвали само 9 души, засега учените не се ангажират с по-конкретни изводи, но изследванията им продължават.