Напоследък добрите новини са все по-голяма рядкост. Затварят заведения, за коледните партита най-добре да забравим и понеже не можем да посетим фитнес залата, след работа най-често мързелуваме на дивана пред телевизора.

Но ето и две положителни новини: първата, че супермаркетите откриха сезона на меденките. А втората -  учените  установиха, че млечният шоколад съвсем не е толкова вреден, колкото предполагахме досега.

Отслабване: ето защо шоколадът не е толкова противопоказен, колкото си мислехме

Това бе установено чрез програмата за персонализирано хранене MillionFriends, която се състои в следното: в продължение на две седмици участниците всеки ден измервали нивото на кръвната си захар със сензор, водели си дневник за храненето и давали за анализ микробиома си. Анонимизираните данни на участниците били събрани и оценени в сътрудничество с Института за клинично хранене към университета на Любек.  Получените резултати могат само да ни радват.

Малко преди Коледа екипът учени изследва подробно около 800 типични коледни храни и стигна до следния феноменален извод: шоколадът не само че не повишава нивото на глюкозата, но в комбинация с меденки дори го понижава.

В ранглистата на сладките лакомства шоколадовият Дядо Коледа изпреварва дори мандарината и банана. А пък ако се сравнят меденките със и без шоколадова глазура, то най-изненадващо кръвно-захарната реакция на тези с шоколад е с 14 mg/dl по-ниска отколкото при меденките без шоколад.

Това показва, че шоколадът има положителен ефект върху кръвно-захарната реакция, като средната стойност е била измерена два часа след съответното хранене.

Ето как изглежда нивото на глюкозата при различните лакомства (в милиграма глюкоза на децилитър кръв):

Дядо Коледа от млечен шоколад (109 mg/dl)

Ябълка (109 mg/dl)


Мандарина (113 mg/dl)

Банан (115 mg/dl)

Щолен с марципанов пълнеж (122 mg/dl)

Меденки (лебкухен) с шоколадова глазура (124 mg/dl)

Доминощайн (128 mg/dl) 


Ванилови рогчета (130 mg/dl)

Меденки (лебкухен) без шоколадова глазура (138 mg/ dl)

 

Но и тук, както за всичко, важи правилото: консумацията на сладки в умерени граници не ви прави дебели. И не натрупвате излишните килограми в периода между Коледа и Нова година, а в периода между Нова година и Коледа!

Но остава въпросът: помага ли ни наистина шоколадът да отслабнем? При всички положения. И по-точно, какаото в шоколада. Който в момента е на диета, нека сложи в количката си за пазаруване едно блокче с възможно най-високо съдържание на сурово какао (поне 70 %) и сравнително малко захар. Защото растителната мазнина стабилизира кръвната захар и предотвратява вълчия глад.