Биоинженерната компания SAB Biotherapeutics, базирана в американския щат Южна Дакота, е открила нов метод за лечение на пациенти с COVID-19 – преливане на плазма от крави с изградени антитела срещу болестта.

С помощта на генното инженерство специалистите са успели частично да предадат човешката имунна система на животните и да ги стимулират да генерират антитела за новия коронавирус, пише CNN. Очаква се тестовете върху хора да започнат през юли, но все още не е ясно колко души ще бъдат включени в тях, нито колко време ще отнемат.

От края на месец май до момента са произведени стотици дози от лекарството, наречено SAB-185. Според екипа на компанията плазмата от крави има три предимства пред човешката – животните имат по-силен имунен отговор, по-едри са и могат да произведат повече количество от течността и са способни да дават от нея три пъти месечно, за разлика от хората, които могат по веднъж.

За проекта си SAB Biotherapeutics е финансирана с 9.4 млн. долара по договор с Министерството на отбраната на САЩ за търсене на лечение на COVID-19.

Подобен експеримент прави и друга фирма – Regeneron Pharmaceuticals. Миналата седмица тя тества кръвна плазма, произведена в организмите на мишки.

Източник: Мениджър Нюз