Американски учени откриха антитяло, което може да блокира действието на смъртоносните токсини в отровите на много от змиите, срещащи се в Африка, Азия и Австралия, съобщи електронното издание EurekAlert.

Антитялото, което защитава мишки от отровата на змии, включително на черни мамби и кралски кобри, е описано в изданието Science Translational Medicine.

Разработката е дело на специалисти от изследователския център "Скрипс" в Калифорния.

В новото проучване са използвани лабораторно създадени форми на токсините, за да се изследват милиарди различни човешки антитела и да се идентифицира едно, което може да блокира активността на токсините, пише БТА. Това е голяма стъпка към създаването на универсална противоотрова, която да е ефективна срещу всички змии, отбелязват учените.

"Това антитяло действа срещу един от основните токсини, открити в множество видове змии, допринесли за десетки хиляди смъртни случаи всяка година", казва водещият автор Джоузеф Джардийн, доцент по имунология и микробиология в института "Скрипс". 

Повече от 100 000 души годишно, предимно в Азия и Африка, умират от ухапване от змия - по-смъртоносно от повечето пренебрегвани тропически болести. 

Противоотрови сега се правят чрез имунизиране на животни със змийска отрова и обикновено действат само срещу един вид змии. Това означава, че трябва да се произвеждат много различни противоотрови, за да се лекуват ухапвания от змии в различните региони.

В хода на изследването си учените откриват антитяло, което се отроява с най-силно взаимодействие с всички варианти на токсин. То е наречено 95Mat5.

Специалистите тестват 95Mat5 върху мишки, инжектирани с токсини от многолентов крайт, индийска кобра, черна мамба и кралска кобра. Във всички случаи мишките, на които едновременно е инжектирано антитялото, се оказват защитени не само от смърт, но и от парализа.

Оказва се, че 95Mat5 е ефективно срещу отровата на всички елапиди, но не блокира тази на усойниците - втора група отровни змии.

Екипът на Джардийн се е заел да търси неутрализиращи антитела срещу друг токсин при елапидите, както и срещу два токсина на усойници. Те подозират, че комбинирането на 95Mat5 с тези други антитела може да осигури защита срещу много, дори всички, змийски отрови.  Според учените коктейл от тези четири антитела потенциално би могъл да работи като универсална противоотрова.

Изследването е публикувано в Science Translational Medicine.