Знаем, че почти всяка една храна или лекарство са полезни, ако не прекаляваме с тях. В противен случай последствията биха могли да бъдат ужасни.

Ето защо BrightSide състави списък с популярни продукти, които могат да навредят на здравето ви, ако прекалите с тях.

Соев сос

През 2013 г. млад мъж от САЩ се обзалага, че може да изпие цяла бутилка соев сос (около 970 милилитра). В резултат на това получава пристъп и губи съзнание. След като го преглеждат, лекарите казват, че е изключително обезводнен и в тялото му има твърде голямо количество натрий. Подобен дисбаланс е опасен, тъй като може да доведе до инфаркт.

Черен чай

През 2014 г. 56-годишен мъж е приет в болница с бъбречна недостатъчност, предизвикана от пиенето на твърде много студен чай. Оказва се, че той е приемал по 16 чаши на ден, което е довело до тези страховити последствия. Бъбреците му са били увредени от оксалат – химикал, който се среща в черния чай. Не пийте повече от 6 чаши черен чай на ден.

Индийско орехче

Малките дози индийско орехче са безопасни. Повече от две супени лъжици обаче може да доведе до халюцинации.

Паста за зъби

Ако погълнете големи количества паста за зъби, в която няма флоурид (йон на флуора), вероятно просто ще разстроите стомаха си. Въпреки факта, че флуоридът е природен елемент, той е токсичен за хората много повече от оловото. Инжекция с 2-5 грама натриев флуорид (стандартен компонент в пастата за зъби) е смъртоносна доза. Флуоридът в тубата паста за зъби среден размер е достатъчен да убие малко дете, ако използва цялото количество наведнъж. Пастата за зъби с флуорид съдържа много по-висока концентрация от него в сравнение със съдържанието му в околната среда.

Риба тон

Яденето на големи количества риба тон е опасно. Знаете ли обаче колко точно? Определени видове риба тон съдържат повече живак от другите. Ако човек тежи 68 кг, той не би трябвало да яде повече от 136 гр риба тон на всеки 9 дни.

Прочетете целия материал на сайта на Мениджър Нюз.