Лошите връзки с противоположния пол могат да ни разболеят, като отслабят имунната ни система. Това сочи ново проучване на Университета на Охайо, цитирано от вестник "Дейли мейл". 

Основната причина за увреждането на системата за защита на човешкия организъм се таи в постоянното чувство за безпокойство, породено от несигурната ни връзка с партньора, посочват експертите. То повишава хормона на стреса в тялото и ни прави по-малко ефективни в борбата с възникнали заболявания. 

Изводите са направени от научни изследвания върху 85 двойки, женени от повече от 12 години. Хората с безпокойство, свързано с връзката им, са определени от изследователите като "прекомерно загрижени за това, че ще бъдат отхвърлени". Тези пациенти проявяват склонност постоянно да търсят утвърждение, че са обичани. По-вероятно е да тълкуват двусмислени събития в отношенията си с партньора като негативни или дори фатални.

Качеството на съня им е влошено, сочат отговорите от въпросници, които са попълнили. Нивото на стреса в организма им е значително по-високо с всичките последвали го негативни симптоми, сочат кръвни проби и други изследвания.

В тялото им се произвежда 11% повече от хормона на стреса кортизол. Същевременно са по-малко способни да се борят с възникнали инфекции. При мъжете е по-малък броят на Т клетките или лимфоцити, които играят решаваща роля за клетъчния имунитет.