Тези вярвания са не само погрешни, но и вредни!

1. Други хора ще се справят много по-добре от мен

Хората, които се страхуват да опитат, са склонни да приемат, че хората около тях са по-добри от тях. Това е лъжа, която им пречи да предприемат действия.

Ето един пример. Човек с ниска самооценка няма да отиде на интервю в престижна компания, защото е сигурен, че никога няма да получи работата. Защо? Защото има много други хора, които са по-добри от него.

Това не е вярно. Всеки човек има шанс. Неуспехът се превръща в успех чрез усърдие и постоянство.

2. Не мога да живея без партньор.

Хората, които не могат да бъдат щастливи сами, никога няма да намерят щастие с друг човек. Те са зависими от хората около тях. Изобщо не става въпрос за чиста и искрена любов, а за неспособността им да обичат себе си.

Обичайте себе си такива, каквито сте. В края на краищата, преди да можете да намерите щастие с друг, трябва да се научите да бъдете щастливи със себе си.

3. Животът е тъжен и несправедлив.

Песимизмът се поражда от несигурността. Такива хора са склонни да обвиняват всички и всичко за лошите неща, които се случват в живота им.

Те винят живота, Бога и хората около тях за неприятностите. Ето защо съществува убеждението, че животът е несправедлив. В действителност ние се формираме от решенията, които вземаме, и от избора, който правим.

Единственото нещо, върху което нямаме контрол, е смъртта. А животът си е просто живот – със своите възходи и падения.

4. Безсмислено е дори да опитвам.

Дори и да опитате, винаги съществува вероятността да не успеете. Ако обаче спрете да опитвате, ще се провалите напълно! Ако се откажете, това няма да ви направи по-щастливи.

Неуспехът е естествено явление. Ако целите бяха толкова лесни за постигане, те нямаше да се наричат цели.

Както е казал Самюел Бекет: " Опитайте отново. Провалете се отново. Провалете се по-добре."

5. Твърде късно е.

Истината е, че никога не е твърде късно да направите каквото и да било. Винаги можете да си намерите нова работа или нова любов. Можете да се заемете с ново хоби по всяко време. Няма значение на колко години сте.

Всеки има възможност да опитва отново и отново. Животът продължава. Нищо не е приключило, докато сме живи.

6. Не ме бива в нищо.

Това изобщо не е вярно. В света няма хора, за които да можете да кажете това. Просто всички ние сме различни.

Възможно е да можете да правите неща, които другите дори не могат да си представят. Просто трябва да повярвате в себе си. Оттук започва пътуването навътре. Пътят към един по-добър и по-уверен човек.

Източник: cluber.com.ua