8 опасни възможности да пропилеете живота си

15 януари 2018 г., 12:20
1438

Снимка: Shutterstock

Едно от най-тежките предизвикателства за всеки от нас е да живеем като нас самите. И да се научим да бъдем тук и сега, независимо къде пътува съзнанието ни.

В съвременния свят твърде често се разсейваме и избягваме да мислим за по-важното, защото насочваме съзнанието си към детайлите от деня – храната, алкохола, пазаруването, телевизията, новините в таблоидите, социалните мрежи, видео игрите, мобилните телефони. Като цяло към всичко, което ни държи максимално извън осъзнаването на настоящия момент.

Всеки от нас е пристрастен, смята блогърът Марк. И пояснява, че ставаме все по-зависими от това да избягваме себе си. Осъзнаването на тази пристрастеност е първата стъпка към лекуването й. В тази връзка Марк изброява 8 начина, по които съвременните хора пропиляват живота си.

1. Страхът, че пропускаш нещо. Ако постоянно се чувствате под напрежение, защото усещате, че пропускате нещо, което се случва някъде другаде, не сте само вие. Всички сме така понякога. Ако си мислите, че можете да вършите десетки неща едновременно, да пътувате по света, винаги да сте свързани с хората и новините, да работите денонщно, без да спите, да имате хубав личен живот, знайте, че това е невъзможно. Винаги ще пропускате нещо. Затова оставете тази мисъл и се насладете на всичко, което имате точно сега.

2. Да избягваш болката и поражението. За да не разваляш надеждата си за винаги хубав край, сляпо да се самоубеждаваш, че всичко ще бъде наред. Така човек бяга от реалността. Преди да се развием, трябва да приемем лошите новини и да научим важните уроци. Болката от поражението е важна за израстването.

3. Да се държиш упорито за това, което вече го няма. Някои хора прекарват по-голямата част от живота си, връщайки се назад към минали спомени. Това им пречи да усещат курса на настоящето. Губят времето си, защото съзнанието им е на друго място и в друго време.

4. Да си повтаряш история, в която си победен. Ако продължаваме да си повтаряме дадена история в ума си, често накрая започваме да й вярваме и някак съзнанието ни я прегръща – независимо дали тя ни дава повече сили или не. Затова въпросът е: Вашата история дава ли ви сили? Не поставяйте грешките си в ума си. Тяхната тежест може да съсипе настоящия ви потенциал.

5. Да се опитваш да се впишеш, като бъдеш някой друг. Най-трудната битка, в която се борим, е да бъдем себе си в даден момент. 

6. Картината в главата ни, която показва как трябва да бъде. 

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Ключови думи:
Коментари