Ако получите висок резултат на някой тест, вероятно ще продължите да работите усърдно, за да поддържате успеха си, нали? Един експеримент обаче доказва, че няма да го направите. Ще се самосаботирате. Но не без да искате или подсъзнателно. Съвсем умишлено и съзнателно ще се прецакате, пише io9.

Понякога предприемаме действия, които намаляват шансовете ни да получим това, което искаме. Това е едно озадачаващо поведение, което – без значение колко абсурдно звучи – характерно за всеки един от нас. Понякога сме толкова нетърпеливи в желанието си да впечатлим някого и не искаме да кажем нещо погрешно. В крайна сметка не казваме каквото и да било, което не е особено впечатляващо. Понякога искаме да се отпуснем и да си починем, за да се подготвим за утрешния тежък ден и изпиваме едно питие. Или осем.

Тези инциденти могат да бъдат разглеждани по най-различен начин – от погрешни, но искрени стратегии за успех, до подсъзнателни опити за самосаботаж. Подсъзнателни опити е ключова част от уравнението. Никой никога не казва: „Аз умишлено ще сторя това, за да прецакам всичко“.

Въпреки това през 1978 г. група студенти сториха именно това. Двама изследователи – Едуард Джоунс и Стивън Берглас ги подканват да направят тест, след което се престорват, че участниците са се справили отлично. Това би трябвало да е добра – вероятно и изненадваща – новина за студентите. Впоследствие те са подканени да направят втори тест.
Преди това обаче изследователите им предлагат да си изберат едно от общо два вида легални наркотични вещества. Първото подобрявало академичната работа, докато второто я понижавало. Познайте кое избрали студентите…

Вярно – последствията от провалянето на теста не са били особено високи. Човек обаче би предположил, че дори и през 70-те група примерни студенти, които са решили да бъдат доброволци в псилогически експеримент, не биха искали да се проверят. Въпреки това те сторили именно това, съзнателно. Джоунс и Берглас свързват експеримента с импулса да се прекалява с алкохола в критични моменти. Ако обвините наркотичното вещество за вашата слаби постижения и по този начин няма да се налага да вините самите себе си. В същото време е изненадващо, че толкова много от студентите са били готови не само да развалят „оценката“ си, но и да признаят на глас, че са го направили. Може би искаме повече от всичко да се провалим.