Запазването на добро психично здраве е от ключово значение за успеха в бизнеса. В крайна сметка каквито и да са вашите цели и препятствията, които стоят по пътя към тяхното постигане,  най-трудните битки са тези, които човек води със себе си. Ако не обръщате нужното внимание на вашата психика, рискувате да навредите както на собственото си представяне в работата, така и на хората, които зависят от вас. Ето четири начина да направите психиката си по-устойчива:

Примирете се с факта, че някои неща са извън ваш контрол

Няма човек, който да не изпитва безпокойство и притеснения. В много случаи тези тревоги са резултат от факта, че не всичко в живота ни е под наш контрол. Затова е важно да се фокусирате върху онези неща, които в действителност зависят от вас. Вдигнете крака си от педала на газта, намалете темпото, посрещнете предизвикателствата едно по едно и се концентрирайте върху това, на което може да повлияете.

Фокусирайте се върху позитивни мисли

Ако се чувствате стресирани и разтревожени, трябва да се раздвижите. Излезте навън за глътка свеж въздух. Сложете си слушалките и натиснете „play” на вашето любимо релаксиращо парче. Опитайте да откъснете мислите си от това, което ви тревожи. Докато се разхождате, опитайте да се съсредоточите върху позитивни мисли, които да ви накарат да се чувствате обичани, ценени и уважавани. По този начин ще разберете за колко много неща във вашия живот трябва да бъдете благодарни.

Обучете ума си да не се страхува от най-малките неща

Както е казал американският президент Франклин Д. Рузвелт: „Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх“. Страхът е нещото, което ви парализира преди всяка важна среща или презентация. Той ви кара да имате чувството, че всяка малка грешка може да ви бъде последна. След като всичко свърши обаче осъзнавате, че изобщо не сте били в опасност. Затова е важно да обучите мозъка си да не гледа на всяко предизвикателство като на въпрос на живот и смърт. С времето ще се адаптирате към нов начин на мислене, който ще ви носи по-малко стрес и напрежение.

Спрете да съжалявате за неща от вашето минало

Умните и щастливи хора обикновено са и по-успешни, защото те предпазват добре ума си от излишни тревоги и притеснения, включително разкаяния и размисли за отминали събития. В един или друг момент от нашия живот всички сме изпитвали неприятното чувство, което върви ръка за ръка с провала, но ако продължавате да мислите за него месеци и дори години, след като се е случило, то вие сте тръгнали по лош път, който може да нанесе сериозни щети върху вашето психично здраве. „Разликата между успешните хора и останалите е във времето, което те отделят за самосъжалание“, казва съдията от „Shark Tank“ Барбара Коркоран. Ппровалите са естествена и неразделна част от феномена, който наричаме живот. Оставете ги в миналото и продължете напред.

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз