Стискането при малка нужда може да е доста неприятно изживяване, придружено от неловко подскачане от крак на крак. Не вярвайте обаче на градски легенди – мехурът ви няма да се пръсне. Може би.

В този ред на мисли – задържането на урината няма да доведе и до нищо хубаво. Ако години наред постъпвате по този начин, можете да си докарате инфекция на пикочния тракт, както и състояние, наречено ишурия, при което мехурът не може да се изпразни напълно.

„Мехурът е като езеро – коментира Джералд Тим, уролог от Университета на Минесота. – Ако не го източвате редовно, ще позволите на бактериите да се натрупат в него. А това ще доведе до инфекция.“

Също така, може би сте чували за астронома Тихо Брахе от 16. век, за когото се говори, че е починал от пръсване на пикочния мехур. Достигането до подобно състояние е малко вероятно – преди това тялото ви ще игнорира опитите на мозъка да задържи урината, и просто ще се подмокрите.

В някои наистина редки и екстремни случаи обаче, мехурът може да се пръсне. За щастие, това се наблюдава почти винаги при хора, които вече имат увреден мехур.

Така че не се притеснявайте – дори и да ви се наложи да стискате малко по-дълго от обикновено, няма да се случи нищо кой знае колко лошо. Освен ако не броите подмокрянето на публично място за лошо нещо, разбира се.