Признайте си веднага – кой е уринирал в обществен плувен басейн?

Малцина биха отговорили с „да“. Доказателствата обаче са множество и неоспорими – според тях повечето (ако не и всички) плувни басейни са пълни със значителни количества човешка урина. Ако оставим настрана колко неприятен е този факт, съществуват и няколко други причини защо не е добра идея да се облекчавате на подобно място.

Колко урина има в един басейн?

Изследване, публикувано в научното издание Environmental Science & Technology Letters, анализира проби, взети от водата на 31 басейна и горещи обществени вани в два града в Канада. То открива следи от урина във всяка една от тях. Според учените типичният 1 000 000-литров плувен басейн съдържа около 90 литра урина.

Кой е отговорен? Очевидно доста хора. В едно изследване най-малко 19 процента от възрастните признават, че са уринирали в плувен басейн. Възрастни, а не деца. Друго изследване показва, че тази стойност достига близо 40 процента. Някои от основните виновници вероятно дори са професионални плувци  - според Карли Гиър, бивша членка на Националния отбор по плуване на САЩ – почти 100 процента от елитните състезатели уринират в басейните.

„Редовно. Някои го отричат, други гордо си признава, но всички го правят“, пише Гиър в пост в Quora.

Стерилна ли е урината?

Противно на това, което вероятно сте чували, урината не е стерилна. Дори и да нямате инфекция на пикочния канал или на пикочния мехур, урината съдържа ниски нива на бактерии.

Изследване от 2015 г. открива средно 5,8 бактериални вида в урината на жените и 7,1 в тази на мъжете. Много от тях вероятно са „добри бактерии“, които вероятно дори подпомагат нормалните функции на пикочния мехур.

Малко вероятно е да се разболеете от поглъщането на малки количества вода от басейна. Ако оставим настрана обаче колко неприятно е цялото действие, ето защо е хубаво да уринирате единствено в тоалетната.

Колко лошо е да се уринира в един басейн?

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ уринирането в басейните намалява нивата на хлор, чиято цел е да убие микробите, които действително могат да ви разболеят. Освен това пикочната киселина в урината може да си взаимодейства с хлора във водата и да създаде потенциално опасни химикали, пренасяни по въздушен път. Цианоген хлорид  е един от тези вторични продукти – това е токсична съставка, която се използва буквално като химическо оръжие. Разбира се, количествата, които се образуват от нея в басейна, няма да ви убият, но определено могат да накарат очите ви да кръвясат и да започнат да ви щипят силно.

През 2020 г. експерт по химическите оръжия споделя, че от Белия дом му се обаждат, за да поискат мнението му за проба от водата, взета от басейн в Лас Вегас. В нея, разбира се, са открити огромно количество метаболити за човешката урина. Но това далеч не е всичко – тя съдържа и ясни следи и от изпражнения (човешки и животински), както и следи от наркотици, включително кокаин, кетамин и няколко различни опиата.

Изглежда, че когато се къпем в претъпкан обществен плувен басейн, урината е най-малкият ни проблем.

Източник: IFLScience