Човешката урина може да послужи за изработката на своеобразен „бетон“ на Луната. Това твърди Европейската космическа агенция, цитирана от The Independent. Нейното изказване се базира на изследване, публикувано на 8 май тази година, според което уреята – основното органично съединение в урината – може да помогне за формирането на сместа за „лунен бетон“.

“Благодарение на бъдещите лунни обитатели, 1,5 литра течни отпадъци, които човек генерира всеки ден, могат да се превърнат в обещаващ страничен продукт за космическо проучване“, казват от агенцията.

Основната съставка е ронлив прах, открит в лунната повърхност, известен като лунен реголит.

Комбинирането на това вещество с урината би ограничило необходимото количество вода в рецептата при използване на машини, подобни на 3D принтери, за създаване на сгради. Това означава, че ще трябва да се доставят по-малко материали от Земята, докато за управлението на отпадъците също ще има по-малко ангажименти.

Надеждата е, че урината на астронавтите би могла да се използва с малки корекции на съдържанието на вода. Това е много практично и избягва необходимостта от допълнително усложняване на и без това сложните системи за рециклиране на вода в Космоса.

Източник: The Independent