От 30-годишна възраст в човешкото тяло започват да се появяват необратими промени, пише ABC Fact. Забелязват се първите признаци на стареене на кожата, износване на ставите, забавяне на метаболизма, напълняване и т.н. 

Как да ускорим метаболизма?

Промените във функционирането на храносмилателната система се развиват бавно и са съвсем индивидуални. Ранното остаряване зависи от това какво, как и кога ядем. Ние можем да засилим отново метаболизма и да възстановим всички процеси в организма, ако следваме няколко правила.

Добавете физическа активност

Без движение всяка диета, детоксикация и други модни трикове няма да работят. Редовното плуване, гимнастика, танци, йога и др. повишават метаболизма с 20%. Дори и обичайната 20-минутна разходка на чист въздух също е полезна. Най-важното нещо за всякакъв вид подобна дейност е тя да е забавна, да ни харесва, да ни носи удоволствие.

Яжте редовно

За да произвежда нужните ензими и хормони, тялото ни постоянно се нуждае от хранителни вещества. Метаболитните нарушения се появяват, когато сме гладни. Ето защо, навременното приемане на храна е най-ефективната диета. Трябва да приемаме закуска  не по-късно от 30 минути след събуждане. Намалете приема на животински протеини: месо, сирене, риба, яйца. Те ускоряват процеса на стареене и замърсяват тялото, по-добре е да ги замените с пълнозърнести продукти: плодове, зеленчуци, ядки.

Обядът не трябва да се пропуска по никакъв повод. Той трябва да бъде питателен и наситен с протеини, мазнини, въглехидрати: зеленчуци и плодове, млечни продукти, бобови растения, ядки, яйца, тофу. Ако не обядвате или си спестите закуската, ще развиете апетит за нещо сладичко, което бързо да ви засити, а вечерта ще сте озверели от глад и ще преядете.

Вечерята също не трябва да се пропуска. Не е задължително да спазвате правилото да не се храните след 18:00 ч. освен ако не си лягате в 21:00, но гледайте да оставяте два или три часа между вечерята и лягането. 

Спете достатъчно

Не забравяйте, че сънливият организъм преминава в режим на оцеляване, тъй като го подлагате на стрес, докато в същото време се произвежда хормон кортизол. Лошите модели на сън водят до катастрофални последици: намаляване на интелигентността и паметта, инфаркт, инсулт, диабет, намаляване на либидото, увеличаване на теглото, депресия и други заболявания. Липсата на сън често води до желание да се ядат сладки неща: шоколад, бисквити, какао, торти. Сладката храна освобождава хормона на удоволствието допамин, дава ни усещане за топлина и комфорт, успокоява и отпуска. Но в резултат на това трупаме излишни килограми.

Консумирайте достатъчно течности

Липсата на течност в тялото сериозно нарушава работата на всички системи. Замайване, главоболие, липса на концентрация. Ожадняването е първият признак на дехидратация, което означава, че тялото вече е обезводнено. Желанието да ядете вредни и сладки храни също е резултат от клетъчната жажда, която мозъкът възприема като глад за сладко. Не се наливайте само с вода. Включвайте в дневното си меню достатъчно сокове (пресни), чайове, свежи салати, супи. Но най-важното е 50% от нужната течност да взимате от чистата питейна вода.

Следете нивата на витамин D

Признаци на липса на витамин D са проблеми със зъбите, мускулни болки, депресия, липса на настроение, бавно заздравяване на рани. Слънчевата светлина допринася за производството на този витамин в организма. Но понякога е необходимо да се компенсира липсата му и с хранителни добавки. Анализ на кръвта и посещение при лекар ще ви помогнат да определите нужната дозата.

Престанете да броите калориите

Невъзможно е да се определи правилно количеството, което поемаме и изразходваме. Те варрат от топлинната обработка, от начина на съхранение на продуктите и пр. Можете да изядете 1000 калории от торти, а можете да изядете 2500 килокалории от яйца, риба, авокадо, зърнени храни, масла и да се чувствате чудесно. Когато гледате храна и виждате само цифри, тогава цялото настроение изчезва, а общото състояние на организма се влошава.

За да работи тялото добре и да поддържате здравословен метаболизъм трябва да запомните едно - всеки организъм е уникален. Не стигайте до крайности в опит да постигате нереални резултати. Трябва да следвате елементарни правила и да се чувствате добре.

Източник: Мениджър Нюз